Do práce na bicykli: Piešťany sa prepadli na 14. miesto

Zatiaľčo vlani získalo naše mesto v počte najazdených kilometrov na obyvateľa striebro, tento rok sme iba v prvej dvadsiatke. Najlepším tunajším tímom sú Modrí jazdci.

Štyria Modrí jazdci najazdili za jeden mesiac do práce 1 730 km. Za nimi skončili Ekomáci s počtom 1 354 km a bronzovú priečku obsadil Bike ON (985 km).

Celkovo v máji absolvovali zamestnanci firiem a inštitúcií reprezentujúcich Piešťany 13 760 km a vďaka tomu ušetrili 3 539 kg oxidu uhličitého.

Cieľom súťaže Do práce na bicykli 2016 bolo motivovať ľudí, aby sa zamysleli nad možnosťou voľby každodennej dopravy do zamestnania. Akcia tiež upozorňuje vedenie samospráv na nedostatočný rozvoj cyklistickej infraštruktúry a zamestnávateľov na potrebu vytvárania vhodných podmienok pre cyklistov na pracoviskách.

Súťaž je na Slovensku čoraz populárnejšia, ale v Piešťanoch nadšenie oproti minulému roku upadlo. Zapojilo sa menej cyklistov a počet najazdených kilometrov je tiež menší. Vlani zamestnanci tunajších firiem a inštitúcií absolvovali 19 455 km, za čo Piešťany získali v absolútnom poradí 6. miesto a predbehli aj oveľa väčšie mestá. Tento rok sme s počtom 13 760 km skončili na 14. priečke spomedzi 60 zúčastnených miest a obcí.

O nič lepší výsledok nemajú Piešťany ani v počte najazdených kilometrov v prepočte na obyvateľa. Medziročný pokles z 0.679 na 0.483 km znamená v celoslovenskom poradí 18. mieto.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič