Do práce na bicykli: Opäť sa zapoja aj Piešťany

Podpora rozvoja nemotorovej dopravy je hlavný cieľ súťaže, ktorú včera vyhlásilo ministerstvo dopravy. Mestá a obce sa môžu hlásiť do konca apríla. Aj tento rok budú medzi nimi Piešťany.

Tunajší cyklisti mali v súťaži úspech už vlani. Viera Seitlerová získala celoslovenské prvestvo v počte ciest do práce uskutočnených na bicykli a naše mesto sa umiestnilo na bronzovej priečke v počte najazdených kilometrov. Piešťanci ich za jeden mesiac cestou do práce a späť absolvovali spolu 5 963. Za druhou Banskou Bystricou zaostávali iba o 6 km. Víťazom v kategórii samospráv bol Martin.

„Stotožňujeme sa s myšlienkou organizátora súťaže Do práce na bicykli, ktorou je zvyšovanie povedomia obyvateľov a účastníkov cestnej premávky o výhodách a prínosoch využívania bicykla v každodennom živote. Preto do súťaže určite zapojí aj Mestský úrad Piešťany,“ povedala jeho hovorkyňa Eva Bereczová.

Registrácia samospráv prebieha do 16. apríla. Cyklisti budú súperiť v máji. Podobne ako vlani, aj tentoraz organizátori z ministerstva dopravy odmenia jedno mesto, pričom tie menšie sa nemusia obávať. Počet najazdených kilometrov bude prepočítaný na počet obyvateľov.

Minulý rok najazdili účastníci takmer 200-tisíc kilometrov, čím znížili obsah CO2 v ovzduší slovenských miest až o 49-tisíc kg. 

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič