Diaľkové plávanie: Piešťanci vybojovali v Košiciach 8 zlatých medailí

V Košiciach na plážovom kúpalisku Jazero sa 22. augusta uskutočnilo 5. kolo Slovenského pohára v diaľkovom plávaní. Voda mala 26° C a pretekalo celkom 81 plavcov zo slovenských klubov.

Športový plavecký klub Kúpele Piešťany reprezentovalo 14 dievčat a chlapcov. Vybojovali spolu 11 medailových umiestnení, z toho 8 zlatých.

Medzi chlapcami boli najúspešnejší Filip Lányi na zlatom a Lukáš Kunic na striebornom stupienku v najrýchlejších časoch podujatia v disciplíne na 5 km. Medzi dievčatami bola najrýchlejšou Olívia Ana Šprláková-Zmorová, hoci vekom ešte len najmladšia juniorka.

Medzi staršími juniormi na 5 km trati si prvé miesto vyplával Gabriel Ilončiak. Trinásťročná Katarína Lopatková si medzi žiačkami na 5 km vybojovala striebornú pozíciu. Rebeka Buková zabojovala na 3km trati a stála taktiež celkovo na zlatom stupienku.

Pre zlatú medailu si v Košiciach doplávala aj Michaela Mosná medzi 11 ročnými dievčatami. Marko Šprlák –Zmora si víťazstvo vybojoval medzi 12 ročnými chlapcami na 3 km.

Veľmi pekne sa presadili aj 10 ročné dievčatá . Na 3 km trati vyhrala Lucia Slámová pri svojom prvom štarte v náročnej disciplíne. Na 1 km trati sa presadila a svoj výkon pozlátila Karolina-Ann Valko, dcéra našej plaveckej legendy Martiny Moravcovej a vedľa nej na striebornom stupienku stála Kristína Kiralová.

Preteky sa uskutočnili v peknom počasí, čo celkovo prispelo k príjemnému zážitku prítomných na otvorenej vode.

Text: Radoslav Suchánek Foto: Darina Moravcová