Deti volajú po pozornosti, pomôcť môže čítanie

Do najpočetnejšieho detského čitateľského maratónu sa zapojili aj žiaci zo Základnej školy na Holubyho ulici. Pri tejto príležitosti navštívili mestský úrad, kde štafetu s názvom Čítajme si 2015 odštartovala riaditeľka Českého centra v Bratislave Jana Polívková. Deti aj dospelí čítali z knižky Zajtra ideme do školy (Rozprávky o Pufovi a Mufovi).

Pokračoval v nej primátor Miloš Tamajka, riaditeľka piešťanskej knižnice Margita Galová a ďalší. Od dospelých potom štafetu prevzali samotné deti.

Cieľom akcie, ktorá sa dnes koná po celom Slovensku je podporiť čítanie a poukázať na potrebu väčšej pozornosti voči deťom zo strany dospelých. Organizátorom je Linka detskej istoty (116 111) Slovenského výboru pre UNICEF. Až 30 % hovorov na túto linku sa totiž nedá označiť inak ako volanie po väčšej pozornosti.

Telefonáty sa podľa organizátorov týkajú najmä detských záujmov, nedostatku aktivít a nudy. Projekt Čítajme si má ambíciu posilniť aktivity, ktoré podporujú čítanie, pretože rozvoj pre osobnosti má kniha nenahraditeľný význam – pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, akceleruje rozvoj reči a slovnej zásoby.

Krstnou mamou projektu je spisovateľka Oľga Feldeková.

čítanie-kniha 1 čítanie-kniha 2 čítanie-kniha 4čítanie-kniha 5 čítanie-kniha 6 čítanie-kniha 7

Text a foto: Martin Palkovič