Deti liečili jazvy Piešťan, výstava je prístupná v knižnici

Ako sa najmladšia generácia pozerá na nedostatky, ktorými trpí naše mesto? A ako si predstavuje ich riešenie? Aj na tieto otázky odpovedá výstava, ktorá je pokračovaním Dňa architektúry 2016.

Podujatie sa tento rok zameralo na jazvy Piešťan. Dospelí si počas cyklovýletu pozreli notoricky známe, aj menej viditeľné problémy vo verejnom priestore a deti sa pokúsili tieto nedostatky odstrániť pomocou svojej fantázie.

Pod vedením učiteľky zo Základnej umeleckej školy Kláry Sádeckej a organizátorky Dňa architektúry Evy Rohoňovej sa uskutočnila tvorivá dielňa, počas ktorej vznikali návrhy, ako niektoré časti Piešťan vylepšiť.

Napríklad hotel Lipa má mať podľa jedného z detských návrhov farebnú fasádu, meniacu sa podľa nálady. Pri vstupe do mestského parku by mal byť čitateľský chodník, aby si na jeho povrchu mohli počas prechádzky ľudia prečítať noviny. Aj takto si svoje mesto predstavujú najmenší.

„Išlo o tímovú prácu, detské nápady pomáhali meniť na koláže rodičia. Vzniklo niekoľko zaujímavých nápadov na dotvorenie nášho okolia. Väčšina z nich je za hranicami reality a nie je možné ich realizovať,“ hovorí Eva Rohoňová a dodáva: „Išlo nám však o to, aby sme deti naučili premýšľať o svojom okolí, aby k nemu boli citlivejšie.“

Výstava detských prác, ktoré vznikli na workshope pri príležitosti Dňa architektúry 2016, je verejnosti prístupná v Mestskej knižnici mesta Piešťany, pred vstupom do detského oddelenia, od 17. do 31. októbra.

Zdroj: Tlačová správa – Deň architektúry 2016