Deň architektúry: Účastníci cyklovýletu nazrú aj do interiérov

Komentovaná prehliadka umeleckých diel, ktoré sú súčasťou architektonických a urbanistických projektov, štartuje v sobotu 5. októbra o 14.00 h. Keďže predpoveď počasia nevyzerá priaznivo, organizátorky sľúbili, že v prípade dažďa sa budú venovať najmä interiérom.

Piešťanský Deň architektúry zavedie účastníkov prvýkrát na Kúpeľný ostrov, kde liečebné domy a hotely tvoria zložité komplexy s dostatkom priestoru na umiestnenie umeleckých diel. „Pozrieme si napríklad sochy v átriách a dizajnové svietidlá navrhnuté na mieru. Budeme hovoriť o kontexte ich vzniku aj o výstavbe tunajších hotelov, ktoré sú skvelými ukážkami kúpeľnej architektúry,“ hovorí spoluorganizátorka podujatia Eva Rohoňová.

Ďalšou zastávkou bude administratívna budova Slovenského vodohospodárskeho podniku. „Vstúpime do foyer, kde sú umelecké diela v podobe celostenných dvojrozmerných útvarov. Tento priestor dotvárajú aj kvalitné obklady a doplnky. Návštevníci sa tiež dozvedia niečo o histórii tejto stavby a jej fungovaní,“ pokračuje E. Rohoňová.

Účastníci dostanú pracovné listy, s ktorými môžu v lepšom počasí absolvovať prechádzku po Piešťanoch a hľadať ďalšie umelecké diela – sochy, fontánay, reliéfy na fasádach, domové znamenia aj pamätné tabule.

Pracovné listy ilustrovala výtvarníčka Alica Kucharovič. Sú určené deťom aj dospelým, ktorí si pomocou nich overia, do akej miery si všímajú umelecké diela vo verejnom priestore.

Na sobotný cyklovýlet nadviaže nedeľný workshop pre deti, ktoré si na ňom môžu vytvoriť vlastnú sochu pod vedením lektorky galerijnej edukácie Lindy Blahovej.

„Najskôr máme priestor, jeho rôzne možnosti a obmedzenia. Na základe dôkladnej úvahy do tohto priestoru potom navrhneme a vytvoríme sochu. Ale najskôr môže byť aj socha. Potom jej teda spolu nájdeme priestor,“ dodáva Eva Rohoňová.

Workshop bude príležitosťou zažiť atmosféru vznikajúceho kultúrno-komunitného centra Arta, ktorého priestory boli kedysi továrňou na sladkosti a neskôr strednou školou. Ani v nich nechýba kus často prehliadaného umenia.

Text: Martin Palkovič