Deň architektúry na tému Bývam, bývaš, bývame

Organizátori Dňa architektúry tentoraz predstavia Piešťany z pohľadu historického vývoja bývania. Cyklovýlet sa uskutoční v sobotu 30. septembra. Účastníci sa stretnú pred sochou Barlolámača o 14.00 h. Trasa povedie cez Beethovenovu ulicu, okolo Vily Astra k Základnej umeleckej škole, cez Floreát. Podujatie skončí na Heinole. Na jednotlivých zastávkach bude reč o histórii i kvalite vybraných domov, víl, bytoviek a sídlisk.

Deň architektúry zavíta do Piešťan už šiestykrát. Zatiaľčo v predchádzajúcich rokoch bolo cieľom tohto podujatia upozorniť verejnosť na výnimočné stavby, verejné priestory alebo umenie v exteriéri, tentoraz bude hlavnou témou bývanie.

„Mesto Piešťany poskytuje dobré podmienky na pozorovanie historického vývoja bývania. Je to najmä vďaka existencií kúpeľov a tým pádom prítomnosti mnohých sociálnych vrstiev na pomerne malom území. Počas cyklojazdy si ukážeme zaujímavé vily, domy a zhodnotíme zastavovacie plány rôznych území,“ hovorí organizátorka Dňa architektúry v Piešťanoch Eva Rohoňová.

Jednou zo zastávok cyklojazdy bude Floreát. S myšlienkou vzniku tohto záhradného mesta prišiel nájomca kúpeľov Ľudovít Winter, ale podarilo sa mu realizovať iba malú časť. O tom, ako Floreát vznikal a ako vyzerá dnes, účastníkom podujatia porozpráva architektka Lívia Gažová.

Reč však bude aj o sídliskách, vilách, radových domoch a nových piešťanských štvrtiach, ktoré formujú vzhľad kúpeľného mesta.

Deň architektúry sa koná na prelome septembra a októbra pri príležitosti Svetového dňa architektúry v menších i väčších českých mestách. Na Slovensku sa k nemu pripoja Piešťany a Bratislava.

Zdroj: Tlačová správa/Deň architektúry Foto: Ján Galo/Piešťany – History