Deň architektúry bude o hľadaní umenia vo verejnom priestore

Piešťany sú tento rok jediným slovenským mestom, v ktorom sa uskutoční podujatie Deň architektúry. Cyklovýlet po zaujímavých miestach začína v sobotu 3. októbra o 14.00 h a je venovaný umeniu v architektúre. Účastníci sa stretnú už tradične pred sochou Barlolamača.

ecobolle3

Podobne ako si často nevšímame kvalitné stavby v našom bezprostrednom okolí, väčšinou prehliadame aj umenie, ktoré je dôležitou súčasťou verejného priestoru. Cieľom cyklovýletu po Piešťanoch je poukázať na toto umenie, predstaviť ho verejnosti a vyzdvihnúť jeho hodnotu.

„Architektúra je často vnímaná ako odbor na rozmedzí umenia, techniky a sociálnych štúdií,“ hovorí organizátorka cyklojazdy Eva Rohoňová. „Je ťažké určiť koľko percent architektúry tvorí umenie, ale my sa práve na tieto percentá pozrieme.“

Ide o niekedy nenápadné sochy, fontány alebo plastiky, ktoré sú súčasťou fasád. Kedysi ich dobrovoľne financovali investori stavebných projektov, v období socializmu vznikali na základe legislatívnych nariadení a neskôr sa z novo budovaných verejných priestorov takmer vytratili.

Piešťany sa môžu pýšiť kvalitnou architektúrou, ale aj umením, ktoré je jej súčasťou. Komentovaný cyklovýlet sa zameria práve na toto umenie.

Festival Deň architektúry sa koná 3. a 4. októbra pri príležitosti Svetového dňa architektúry. Tohtoročný program prebehne v 47 českých mestách, na Slovensku sa pripoja Piešťany. Plánovaných je viac než deväťdesiat akcií – prechádzok vedených architektmi, historikmi či teoretikmi architektúry mladej a strednej generácie. Všetky prechádzky sú zdarma. Podujatie organizuje občianske združenie Kruh z Prahy.

Text: Tlačová správa organizátorov

Inzercia