Dedičia rodu Erdödy chcú naspäť park aj Kúpeľný ostrov

Piešťanská samospráva odmietla mimosúdnu dohodu o vrátení pozemkov, ktoré v prvej polovici 20. storočia patrili šľachtickému rodu Erdödyovcov. Rovnaký postoj zaujali aj radnice v Hlohovci a okolitých obciach. Súd obmedzenie vlastníckych práv mesta Hlohovec k tamojšiemu zámku zamietol.

So žiadosťou o vrátenie nehnuteľností v rámci mimosúdneho vyrovnania sa na primátora Piešťan Miloša Tamajku obrátili dediči Erdödyovcov Christian Neumann a Sylvia List koncom minulého roka. Mesto žiadalo, aby predložili dôkazy preukazujúce nadobudnutie predmetného majetku.

„Dokumenty, ktorých úradne overené preklady nám boli zaslané, nepreukazujú právoplatné nadobudnutie nehnuteľného majetku špecifikovaného údajmi podľa príslušnej evidencie katastra nehnuteľností v prospech klientov,“ uviedla hovorkyňa radnice Eva Bereczová.

Podobný postoj ako v Piešťanoch majú aj v Hlohovci a obciach Banka, Bojničky, Červeník, Dvorníky, Jalšové, Kľačany, Madunice a Pastuchov. V spoločnom vyhlásení primátori a starostovia uvádzajú, že súčasný právny poriadok neumožňuje vydanie majetku alebo mimosúdnu dohodu. „Z uvedeného dôvodu nie sú z nášho pohľadu opodstatnené žiadne rokovania v tejto veci,“ píšu v stanovisku.

Primátor Hlohovca Miroslav Kollár dnes na tlačovej besede pred zasadnutím mestského zastupiteľstva informoval, že údajní dediči chceli tamojšej samospráve zablokovať nakladanie s Hlohovským zámkom. Okresný súd v Trnave však ich návrh zamietol.

Christian Neumann a Sylvia List deklarujú, že sú dedičmi Viliamovi Erdödym, ktorý zomrel v roku 1959 v švajčiarskom meste Zug. Viliam bol potomkom rodu, ktorý získal hlohovecké panstvo, do ktorého patrili aj Piešťany, v roku 1720. Jeho príbuzný František Erdödy prenajal v roku 1889 tunajšie kúpele rodine Winterovcov.

Text a foto: Martin Palkovič