Dátum krajských volieb je známy, kandidáti nie

Voľby do orgánov vyšších územných celkov sa uskutočnia 4. novembra 2017. Tento dátum určil predseda parlamentu Andrej Danko. Zámer kandidovať za predsedu Trnavského samosprávneho kraja alebo za poslanca krajského zastupiteľstva za okres Piešťany doteraz nikto neoznámil.

Záujmy piešťanského regiónu na pôde Trnavského samosprávneho kraja od roku 2013 reprezentujú Miloš Tamajka, Remo Cicutto, Iveta Babičová, Jozef Drahovský a Peter Ottinger. Nových krajských poslancov a župana si zvolíme na 4. novembra 2017.

Na základe rozhodnutia Národnej rady Slovenskej republiky bude ich volebné obdobie dlhšie ako doteraz. Slúžiť budú päť rokov, aby sa krajské a komunálne voľby v roku 2022 mohli konať v jeden deň.

Poslanci tiež vo februári rozhodli, že voľba predsedov samosprávnych krajov bude len jednokolová. Doteraz do druhého kola postupovali dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov. Stať sa županom bude preto tentoraz o niečo jednoduchšie.

V posledných troch voľbách zvíťazil v našom kraji Tibor Mikuš, ktorý je vo funkcii už od roku 2005.

O krajské voľby je zo strany voličov dlhodobo nízky záujem. V roku 2013 účasť v oboch kolách neprekročila 17,5 %.

Na to, aby sa kandidáti z nášho regiónu dostali do krajského zastupiteľstva, stačilo relatívne málo hlasov. Najviac voličov oslovil Miloš Tamajka, ktorého volilo 2 345 ľudí. Posledný z poslancov zvolených za okres Piešťany Peter Ottinger mal o 700 hlasov menej.

Základná mesačná odmena krajského poslanca je 400 eur. K tomu dostáva aj paušálne náhrady v závislosti od miesta svojho bydliska. Môže ísť až o 200 eur.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič