Danielovi Rybanskému sa darilo v kajak maratóne, získal miestenku na Svetové hry

Videli ste bosého kajakára ako šprintuje okolo Váhu s loďou v ruke, následne naskakuje, pádluje a zase  vyskakuje z lode? Ide o tréning v disciplíne kajak maratón.

Piešťanec Daniel Rybanský (18 r.) sa ako jediný slovenský rýchlostný kanoista vo vekovej kategórií juniorov kvalifikoval na majstrovstvá sveta v kajak maratóne, ktoré sa na prelome septembra a októbra konali v rumunskom Bascove.

Zverenec trénera Róberta Erbana súťažil v kategórii mužov, ale i vo svojej juniorskej kategórii a zavŕšil tak náročnú sezónu.

Vo vekovej kategórii mužov je Daniel prvým reprezentantom Slovenska, ktorý štartoval v disciplíne krátky maratón. A na svoj vek a skúsenosti si viedol veľmi dobre. Celkovo dosiahol 25 najlepší čas zo 43. štartujúcich mužov. Postúpiť do finále však mohlo iba 20 pretekárov.

V junioroch skončil na 11. mieste z 35 štartujúcich s odstupom 2:01 na víťazného pretekára. Po  štarte sa dotiahol do čelnej skupiny ku koncu išiel v skupinke, ktorá bojovala o 11. miesto a jemu sa podarilo ju vyhrať. Pretekári absolvovali 22,6 km z toho 5 prenášok  počas 6 veľkých kôl a jedného malého. Prenášky aj tempo mal Daniel Rybanský na slušnej úrovni a pri trošku viac skúsenostiach mal nárok byť v top 10. Dosiahol však najlepšie umiestnenie v danej kategórií minimálne za posledných 10 rokov.

Podarilo sa mu získať miestenku na Svetové hry, ktoré sa uskutočnia v Oak Mountain State Park v Alabame, 11. a 12. júla 2022. Krátky a dlhý kajak maratón bude prvýkrát oficiálnou súčasťou Svetových hier.

-red-