Cyklochodník stojí na ministerstve, železničiari nestrácajú nádej

Napriek jasnému stanovisku poslancov štyroch samospráv žiadajú priaznivci zachovania železnice medzi mestami Piešťany a Vrbové vypracovanie novej štúdie. Tá má nájsť alternatívy, aby koľajnice nemuseli ustúpiť ceste pre cyklistov.

Piešťany sa pred rokom pridali k Vrbovému, Krakovanom a Trebaticiam. Tunajšie zastupiteľstvo taktiež uprednostnilo cyklistický chodník pred železničnou traťou. Malo nasledovať obnovenie záujmového združenia a rokovania s ministerstvom dopravy.

Ale ani po roku sa tento projekt príliš nepohol a z piešťanského zastupiteľstva sa opäť ozývajú hlasy na prehodnotenie zámeru nahradiť koľajnice chodníkom.

„Za ten rok prebehlo viacero rokovaní starostov s generálnym riaditeľom železníc. Keďže prišlo k zmene vo vedení ministerstva dopravy a následne aj na pozícii generálneho riaditeľa, tie rokovania museli byť opakované,“ hovorí starosta Trebatíc Juraj Valo.

V auguste dotknuté mestá a obce dostali stanovisko nového ministra dopravy Arpada Érseka, ktorý „vyzdvihol záujem samospráv budovať bezpečnú ekologickú dopravu, ale vyzval na určitú trpezlivosť.“
Prípadný prevod trate v prospech záujmového združenia aktuálne riešia na ministerstve dopravy. Toto rozhodnutie má totiž dopad na ekonomiku železníc.

Trnavský samosprávny kraj, ktorý mal byť pôvodne členom tohto záujmového združenia, samosprávy síce podporuje, ale železnicu medzi Piešťanmi a Vrbovým vlastniť nechce.

Členom piešťanského mestského zastupiteľstva sa medzitým stal Petr Veverka z iniciatívy Spoločne pre Piešťany, ktorý bojuje za zachovanie koľajníc a hľadania alternatívnych riešení výstavby cyklochodníka. Na jednom z najbližších zastupiteľstiev zrejme predloží návrh na vypracovanie novej štúdie realizovateľnosti cyklotrasy s variantom zachovania železnice.

Trať spájajúca Piešťany a Vrbové existuje presne 110 rokov. Pri tejto príležitosti sa z iniciatívy Petra Veverku uskutoční 29. októbra oslava, ktorej súčasťou budú jazdy na drezinách, výstava historických fotografií a koncert komorného dychového orchestra. Informoval o tom portál PNky.sk.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič