Cyklistika: Jozef Metelka štartoval s „dvojnožcami“

V stíhacích pretekoch na 4 km skončil piešťanský cyklista na 14. mieste. Track Cycling World Cup Glasgow bol prvý zo série závodov Svetového pohára, na ktorom Jozef Metelka súťažil s pretekármi bez handicapu. On sám ich nazýva „dvojnožci“.

Najbližším cieľom držiteľa dvoch zlatých a jednej striebornej medaily z paralympiády je účasť na majstrovstvách sveta v Hong Kongu, ktoré sa uskutočnia v apríli budúceho roka. Prvým krokom na ceste k tomuto cieľu bol pre Jozefa Metelku dnešný štart na Track Cycling World Cup v škótskom Glasgowe.

Medzi 21 pretekármi obsadil v stíhacích pretekoch jednotlivcov na 4 kilometre 14. miesto. Dosiahol čas 4:30,439. „Nie je to zlé. Na to, že som jeden a pol mesiaca nerobil nič a tento štart sa vďaka trénerovi Mannersovi podarilo vybaviť na poslednú chvíľu,“ povedal pre Šport24.sk Jozef Metelka.

Piešťanský rodák je prvým paracyklistom v histórii, ktorý štartuje na Svetovom pohári so zdravými. Svoj zámer, dostať sa na majstrovstvá sveta, prezentoval v septembri na stretnutí so svojimi piešťanskými fanúšikmi: „Mám už za sebou štvorkilometrové preteky a chcem ísť štvorkilometrový pretek opäť. Časy sú úplne jednoznačné. Vedia si ich porovnať akýkoľvek špecialisti. Momentálne som 13. na svete celkovo, takže ja osobne v tom problém nevidím.“

Najbližšie sa Jozef Metelka predstaví na exhibičnom závode, ktorý sa uskutoční 15. až 20. novembra v belgickom Gente. Spolu s ním tam fanúšikovia uvidia cyklistické hviezdy ako Bradley Wiggins a Mark Cavendish.

Text a foto: Martin Palkovič Zdroj: sport24.aktualne.atlas.sk