Cyklisti sa učili jazdiť bezpečne

Ako sa zaradiť na križovatke, signalizovať zmenu smeru a ako prechádzať cez kruhový objazd? Aj to sa dozvedeli účastníci kurzu defenzívnej jazdy, ktorý sa konal v rámci Európskeho dňa mobility.

Niektorí cyklisti sa na ceste boja o svoju bezpečnosť, preto radšej využívajú chodníky. Svoj priestor si popri autách musia vedieť vymôcť. Ak sa naučia využívať základnú pozíciu pri jazde v premávke budú pre šoférov viditeľnejší a ich bicyklovanie bezpečnejšie.

To je základné ponaučenie z kurzu, ktorý v stredu v Piešťanoch viedol Daniel Duriš z Bratislavskej cyklokoalície. Jeho rady si prišli vypočuť a v praxi vyskúšať ľudia, ktorí podľa vlastných slov využívajú bicykel ako dopravný prostriedok takmer každý deň.

„Na cestách by ste sa mali držať v tretine jazdného pruhu, aby vás autá obchádzali s dostatočným odstupom,“ znelo najzásadnejšie odporúčanie od inštruktora. Podľa jeho slov ide o základnú pozíciu v premávke, vďaka ktorej je cyklista lepšie viditeľný. Zároveň tým predchádza nehode v prípade, keď šofér zaparkovaného auta otvorí dvere. Príkladom je Staničná ulica, kde vozidlá stoja pozdĺž cesty a pre cyklistu je bezpečnejšie držať si od nich adekvátny odstup.

Pri vjazde na kruhový objazd musí dať cyklista prednosť, ale keď už je na ňom, autá ho nesmú predbiehať. Lepšie preto je, ak sa nedrží úplne vpravo, ale vynúti si svoj priestor a zároveň šoférom signalizuje, kedy chce objazd opustiť. Cyklista je potom viditeľnejší aj pre vodičov, ktorí na kruhový objazd vchádzajú.

Najväčší strach mali účastníci kurzu v križovatke Teplická – Bratislavská – Staničná. Ak idú z mesta na stanicu, musia dať najprv prednosť autám jazdiacim po Bratislavskej, potom sa zaradiť, ihneď signalizovať odbočovanie doľava, prejsť na ľavú stranu jazdného pruhu a následne dať prednosť vozidlám idúcim oproti.

Samozrejmosťou je obozretnosť a predvídanie situácie. Tieto schopnosti obmedzuje telefonovanie aj počúvanie hudby počas jazdy.

Kurz defenzívnej jazdy bol súčasťou Európskeho týždňa mobility, ktorý vo štvrtok pokračuje cyklotrhmi pred mestským úradom a na piatok je naplánovaná nočná cyklojazda, ktorej spoluorganizátorom je spoločnosť Magna Energia – prevádzkovateľ naivného bikesharingu Piešťanské užitočné koleso. Účastníci nočnej cyklojazdy sa stretnú 20. septembra o 19.30 h na Námestí slobody.

Text a foto: Martin Palkovič