Covid semafor: Okres Piešťany je už oranžový

Piešťanský región je na mape Slovenska zobrazujúcej rizikovosť jednotlivých okresov od piatka 2. októbra vyznačený oranžovou farbou. Vo štvrtok pribudlo v našom okrese šesť nových prípadov ochorenia Covid-19.

Aktuálny Covid semafor zverejnený na web stránke prevádzkovanej ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja ukazuje, že červené sú štyri z piatich susedných okresov – Myjava, Trnava, Hlohovec a Topoľčany. Rovnakú farbu ako Piešťany má iba okres Nové Mesto nad Váhom.

Zatiaľčo do štvrtka 1. októbra bolo v piešťanskom regióne potvrdených 59 prípadov ochorenia Covid-19, za uplynulý deň úrady zaznamenali nárast o ďalších šesť prípadov.

Vo štvrtok aj Krízový štáb mesta Piešťany, ktorý prijal niekoľko nových opatrení nad rámec tých, ktoré platia po celom Slovensku. Aktuálne sú preto zakázané nie len návštevy v Nemocnici Alexandra Wintera, ale aj vo všetkých sociálnych zariadeniach, ktorých zriaďovateľom je piešťanská radnica.

Mestský krízový štáb ďalej nariadil distribúciu rúšok ľuďom bez domova. Budú ich mať k dispozícii v Zariadení sociálnych služieb Domum. Pracovníci odboru sociálnych vecí a mestskí policajti im ich tiež majú rozdávať priamo v teréne a zároveň im merať telesnú teplotu. Cieľom je zachytiť prípadné šírenie koronavírusu aj medzi ľuďmi bez domova.

V Jedálni pre dôchodcov na Staničnej ulici nebude od pondelka 5. októbra možné konzumovať obedy, klientom ich vydajú do obedárov. Zariadenie sociálnych služieb Vila Julianna musí podávať stravu len ubytovaným klientom, ostatí si ju zoberú so sebou domov.

Krízový štáb tiež nariadil uzatvorenie denných centier Rozmarín a Svornosť a to od 2. októbra až do odvolania.

Nové opatrenia mestského krízového štábu sa nijako nedotkli mestskej knižnice, Piešťanského informačného centra ani Kina Fontána. Hromadné podujatia sa tam môžu konať, ale nesmie byť na nich prítomných viac než 50 ľudí vrátane organizátorov a účinkujúcich. Napríklad pre premietania v Kine Fontána to znamená, že v sále môže byť 49 divákov.

Text a foto: Martin Palkovič Zdroj: korona.gov.sk