Covid automat: Piešťany sú v červenej farbe. Nemocnica očkuje bez registrácie a testuje na poliklinike

V rozdelení okresov platnom od 25. októbra zostávajú Piešťany v červenej farbe. Pravidlá sa teda oproti predchádzajúcim týždňom nemenia. Väčšina reštaurácií, ale napríklad aj kino, divadlo a plavecký bazén fungujú v režime OTP.

Podľa štatistík zverejnených ministerstvom zdravotníctva pribúda na Slovensku denne v priemere 2 438 ľudí s ochorením covid-19. V okrese Piešťany zaznamenali úrady podľa údajov vyhodnotených 18. októbra 47 nových prípadov za sedem dní. Incidencia je 60 prípadov na 100-tisíc obyvateľov, týždeň predtým mala incidencia v piešťanskom regióne hodnotu 68.

Zaočkovanosť ľudí nad 50 rokov v piešťanskom regióne stúpla za sedem dní o dve desatiny percenta na 63,4 %. Vakcináciu absolvovalo už viac ako 16-tisíc ľudí v tejto vekovej kategórii, pričom dohromady ich v okrese žije o takmer 10-tisíc viac. Pri 65 % zaočkovanosti ľudí nad 50 rokov by si mal región v covid automate polepšiť o jeden stupeň.

Piešťany sú v covid automate červené od pondelka 11. októbra. Od vtedy platí povinnosť používať v interiéroch respirátor, pričom predtým stačilo rúško. Reštaurácie fungujúce v režime „základ“ už smú svojich zákazníkov obslúžiť iba cez okienko. Aj preto prešlo množstvo prevádzok do režimu OTP.

Týka sa to aj Kina Fontána a Domu umenia, kde je pri väčšine predstavení potrebné preukázať sa potvrdením o očkovaní, negatívnom teste alebo o prekonaní ochorenia covid-19. Tento režim platí aj pre plavecký bazén v bývalom hoteli Sĺňava.

Očkovanie prvou alebo druhou dávkou vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNtec je možné každý piatok v čase od 8.00 do 11.00 h v budove piešťanskej Polikliniky na Rekreačnej 2. Stačí prísť s preukazom poistenca.

Toto očkovacie centrum prevádzkuje Nemocnica Alexandra Wintera, ktorá patrí do siete zdravotníckych zariadení poskytujúcich antigénové testovanie na ochorenie covid-19 s garantovanou cenou 5 eur. Testovanie prebieha taktiež na Poliklinike – pondelok až piatok od 7:00 do 15:00 h (s prestávkou od 12:00 do 12:30 h), v sobotu a v nedeľu od 08:00 do 12:00 hod (posledný test o 11:45). Počas štátnych sviatkov je zatvorené.

PCR testy sú v indikovaných prípadoch bezplatné, treba sa registrovať cez  www.korona.gov.sk.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič