Covid automat: Piešťany sú bordové kvôli čiernym Topoľčanom

Sedemdňová incidencia ochorenia covid-19 je v okrese Topoľčany 465 na 100-tisíc obyvateľov, v okrese Trnava je to 200 a v okrese Piešťany iba 86. Napriek tomu je na tom v covid automate región kúpeľného mesta horšie ako krajské mesto a jeho okolie. Piešťany sú bordové, Trnava červená.

Od pondelka 1. novembra platí v piešťanskom regióne 2. stupeň ohrozenia ochorením covid-19. So zmenou farby okresu z červenej na bordovú súvisí sprísnenie viacerých opatrení. K povinnému používaniu respirátorov v interiéroch pribudla aj nutnosť nosiť rúško v exteriéroch pri vzdialenosti od cudzích ľudí menšej ako dva metre.

Dôvodom sprísnenia opatrení v Piešťanoch a okolí nie je rapídne zhoršenie epidemiologickej situácie. Podľa metodiky covid automatu sa susedné regióny nemôžu líšiť o viac ako jeden stupeň. Po zmene farby okresu Topoľčany na čiernu prešli Piešťany z červenej do bordovej. Sedemdňová incidencia je však v kúpeľnom meste a okolitých obciach nižšia ako v červených okresoch.

Do 2. stupňa ohrozenia (bordovej farby) museli byť zaradené aj ďalšie regióny hraničiace s Topoľčanmi – Nitra, Zlaté Moravce, Partizánske a Bánovce nad Bebravou.

V bordových okresoch už môžu mať reštaurácie fungujúce v režime OTP otvorené iba terasy. Vnútorné priestory sú prístupné iba hosťom po kompletnom očkovaní. To isté platí aj pre fitness centrá, ktoré musia zároveň dodržať limit maximálne 20 osôb alebo jedna osoba na 15 metrov štvorcových.

V bazénoch v režime OTP môže byť maximálne desať ľudí. Aj preto plaváreň v bývalom hoteli Sĺňava spustila od pondelka 1. novembra rezervačný systém.

Na hromadné podujatia, ktoré sa v bordovom okrese konajú v režime OTP, môže prísť maximálne 50 ľudí. V červenom okrese to je trojnásobok. Podujatia pre zaočkovaných zostávajú bez obmedzia maximálneho počtu účastníkov. Tieto podmienky platia aj pre bohoslužby, sobáše, krsty a pohreby.

Svadby, kary, oslavy, večierky a akcie organizované v prevádzkach verejného stravovania sú v bordovom okrese povolené len pre kompletne zaočkovaných, ale maximálny počet účastníkov je 20 ľudí.

Text: Martin Palkovič

Grafika: korona.gov.sk