COVID automat: Piešťany sa zaradili medzi čierne okresy

Deti z piešťanského regiónu sa do škôl od pondelka 15. februára nevrátia. Epidemiologická situácia na Slovensku je horšia, Piešťany sa na základe kritérií COVID automatu zaradili medzi regióny so IV. stupňom varovania.

Ľudia z Piešťan a blízkeho okolia budú môcť ísť od 15. februára do prírody iba v rámci svojho okresu, prezenčná výučba v školách nezačne a pri ceste do zamestnania bude aj naďalej potrebné potvrdenie o negatívnom výsledku testu na covid-19 nie staršieho ako 7 dní.

To sú najzásadnejšie informácie vyplývajúce z tlačovej konferencie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, v rámci ktorej v utorok večer informoval o tom, aké epidemiologické opatrenia budú platné od budúceho pondelka (15. februára).

Doteraz mal okres Piešťany na mape COVID automatu bordovú farbu, ktorá znamená III. stupeň varovania. Situácia sa však zhoršila a Piešťany sú spolu so susednými okresmi Trnava, Hlohovec a Nové Mesto nad Váhom zaradené medzi čierne regióny, v ktorých platí IV. stupeň varovania.

To znamená, že sa nemôžu konať verejné bohoslužby, aj naďalej sú zakázané večierky, svadby, kary aj konzumácia alkoholu na verejnosti. Zatvorené musia zostať bazény, fitness centrá, múzeá, knižnice, galérie aj väčšina obchodov. Reštaurácie majú povolený iba predaj cez okienko a rozvoz.

Potvrdenie o negatívnom teste pri ceste do prírody v rámci svojho okresu ľudia nepotrebujú a potrebné nie je ani pri individuálnom športe. Testovať sa nemusia ľudia, ktorí už dostali obe dávky vakcíny proti covid-19 a od podania druhej dávky ubehlo 14 dní. To isté platí pre osoby, ktoré v uplynulých 90-tich dňoch ochorenie covid-19 prekonali.

Text: Martin Palkovič Grafika: Ministerstvo zdravotníctva SR