Covid-19: Spustili registráciu na testovanie pred poliklinikou

Testovanie na nový koronavírus bude od stredy 22. apríla fungovať pred piešťanskou poliklinikou. Ľudia, ktorí majú príznaky, môžu o test požiadať cez oficiálnu štátnu web stránku.

Nemocnica Alexandra Wintera spúšťa testovanie na nový koronavírus s firmou Medirex Group, ktorá laboratórnu diagnostiku tohto druhu zabezpečuje aj v ďalších slovenských mestách. Podľa slov riaditeľa NAW Štefana Kóňu môžu na odbery pred piešťanskou poliklinikou prichádzať ľudia na autách aj pešo.

„Vyšetrenie je jednoduché. Ak pacient príde autom, bude tam osoba, ktorá sa ho opýta na meno, nájde si ho v zozname, dá mu poradové číslo a následne mu personál v ochrannom odeve odoberie vzorky. Prvý ster je z úst, je to trochu nepríjemné, ale dá sa to vydržať. Druhý ster je z nosa,“ vysvetlil Š. Kóňa.

Minimálne dve hodiny pred odberom sa nesmie jesť, piť, fajčiť, žuť žuvačku a používať voľno predajné liečivá (kvapky, pastilky, spreje). Treba mať rúško a občiansky preukaz.

„Každý, kto chce absolvovať odber na základe odporučenia lekára cez mobilné odberové miesto drive-through, musí mať vygenerovaný jednoznačný identifikátor COVID-19-PASS podľa platného odborného usmernenia MZ SR,“ informuje spoločnosť Medirex.

Ľudia, ktorí majú podozrenie na ochorenie Covid-19, môžu o vyšetrenie požiadať cez web stránku korona.gov.sk. V tomto prípade treba uviesť aj príznaky, medzi ktoré patria teplota nad 38 °C, suchá kašeľ, malátnosť, bolesť hlavy, nádcha, zvracanie, hnačka, triaška, strata chuti a čuchu.

Registračný formulár je aj na webe piešťanskej nemocnice naw.sk. V prípade, že nejde o vyšetrenie na základe odporúčania lekára, treba vopred zaplatiť 70 eur. Cena pre samoplatcov je rovnaká aj v iných slovenských mestách.

Zázemie pre personál, ktorý bude vzorky odoberať, vytvorila nemocnica v priestoroch bývalého pľúcneho oddelenia v budove polikliniky.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič