COVID-19: Piešťany majú štyri prípady, Ratnovce jeden

Údaje o presnom počte ľudí z okresu Piešťany, ktorí mali pozitívny test na nový koronavírus, sa líšia. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) ich k 1. aprílu 2020 uvádza päť, Regionálny úrad verejného zdravotníctva Trnava o jeden viac. Niektorí z pozitívne testovaných sú v karanténnych centrách, ďalší v domácej izolácii.

V piešťanskom okrese pribudli v posledný marcový deň dva prípady ochorenia COVID-19, jeden v samotnom kúpeľnom meste a jeden v obci Ratnovce. Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že ide o mužov vo veku 40 a 41 rokov.


AKTUÁLNE: 2. apríla pribudli v okrese Piešťany dva prípady ochorenia COVID-19


Oficiálne štatistiky NCZI informujú k dnešnému dňu o piatich prípadoch ochorenia COVID-19 v okrese Piešťany. Podľa zverejnenej mapy sú štyria pozitívne testovaní ľudia priamo z Piešťan a jeden z Ratnoviec. Z ostatných obcí okresu ani z mesta Vrbové nový koronavírus nateraz nehlásia. Jeden je v obci Horná Streda.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Trnava na svojej web stránke informuje k dnešnému dňu o šiestich prípadoch ochorenia COVID-19 v piešťanskom okrese. A udáva k nim tieto podrobnosti:

1. žena, domáca izolácia, cestovateľská anamnéza – USA
2. muž, Inštitút pre verejnú správu Dúbravka-Bratislava – repatriácia, cestovateľská anamnéza – profesionálna expozícia
3. žena, domáca izolácia, cestovateľská anamnéza – Rakúsko
4. žena, domáca izolácia, cestovateľská anamnéza – Rakúsko
5. muž, Gabčíkovo – repatriácia, cestovateľská anamnéza – Spojené kráľovstvo
6. muž, Gabčíkovo – repatriácia, cestovateľská anamnéza – Spojené kráľovstvo

Na celom Slovensku je k 1. aprílu presne 400 prípadov tohto ochorenia, najviac v Bratislave (122).

Minulý týždeň predseda vlády Igor Matovič aj minister zdravotníctva Marek Krajiči informovali, že odberné miesta pre potreby testovania na nový koronavírus vzniknú pred každou nemocnicou.


Čítajte aj: Viktor Nižňanský: COVID-19 a Piešťany


„Testovanie na koronavírus pred nemocnicou je zatiaľ v prípravnej fáze,“ uviedla pre zpiešťan.sk Mária Baďurová z kancelárie riaditeľa Nemocnice Alexandra Wintera.

Konkrétne informácie o fungovaní odberného miesta nemocnica poskytne neskôr. Aj naďalej platí zákaz návštev vydaný ešte začiatkom marca. Novým opatrením je obmedzenie počtu darcov krvi. Najviac ich môže byť 25, preto je nutné sa na odber objednať (033/7955312, 0948 074 797).

DOPLNENÉ 2. apríla o 15.15 h: „Oznamujeme, že v našej obci je potvrdený prvý prípad občana s koronavírusom. Žiadame občanov, aby sa pri opustení domácnosti používali ochranné rúška, rukavice a dezinfekciu,“ uvádza na svojej web stránke obec Ratnovce. Kvôli aktuálnej situácii bude obecnú úrad nasledujúce dva týždne vybavovať stránky len na základe vopred dohodnutého termínu.

Text: Martin Palkovič Titulný obrázok: mapa.covid.chat