Covid-19: Okres Piešťany za uplynulý týždeň zaznamenal nový rekord

Z údajov zverejnených Národným centrom zdravotníckych informácií vyplýva, že za uplynulých sedem dní pribudlo v piešťanskom regióne 143 nových prípadov ochorenia covid-19. Je to najviac od začiatku pandémie.

Antigénové testy na dvoch odberných miestach v Piešťanoch odhalili za päť pracovných dní spolu 49 pozitívnych ľudí. Pred Národným ústavom reumatických chorôb otestovali od pondelka do piatku 13. novembra 907 ľudí, 19 z nich malo pozitívny výsledok. NÚRCH o tom informoval na sociálnej sieti Facebook s tým, že miera pozitivity bola 2,09 %.

Hasičskí záchranári urobili v Piešťanoch od pondelka do soboty 14. novembra 1 777 testov a 30 z nich malo pozitívny výsledok. Pozitivita teda bola 1,68 %. Túto informáciu nám poskytla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Mária Zaťková a dodala, že v Hlohovci bolo pri 1 495 testoch 18 pozitívnych, v Galante bol tento pomer 1 575 k 26 a v Trnave 2 082 k 25.

Celkovo v piešťanskom regióne pribudlo v uplynulom týždni (9. do 15. novembra) 143 nových prípadov ochorenia covid-19, ktoré boli diagnostikované PCR testami.

Takýto vysoký nárast okres Piešťany doteraz nemal. Počas druhého novembrového týždňa (2. – 8. 11.) bolo nových prípadov 105, týždeň predtým (26. 10. – 1. 11.) ich bolo 142.

O nie príliš dobrej epidemiologickej situácii v okrese Piešťany hovorí aj mapa sedemdňovej incidencie ochorenia covid-19, ktorú zverejnil Úrad verejného zdravotníctva SR. Podľa nej je na tom piešťanský región najhoršie z okolitých okresov.

Zmena sedemdňovej incidencie bola podľa tejto mapy v okresoch Trnava, Hlohovec, Topoľčany a Nové Mesto nad Váhom nižšia než 100 %, čo znamená pokles počtu nových prípadov. V okrese Myjava mala hodnotu 105 % a v okrese Piešťany 136 %.

Atigénove testovanie v Piešťanoch prebieha od pondelka 16. novembra iba pred Národným ústavom reumatických chorôb na Nábreží I. Krasku. Záujem v tento deň nebol taký veľký ako týždeň predtým. Podľa aktuálnych opatrení totiž už ľudia nepotrebujú certifikát o negatívnom výsledku ani pri cestách do „červených“ okresov. Hasiči od pondelka v Mestskom kultúrnom stredisku Piešťany netestujú. NÚRCH 17. novembra, kedy je štátny sviatok, testovať nebude.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič