Čo za Mikuša nešlo, za Viskupiča pôjde?

Mesto chce vložiť do letiskovej spoločnosti 715-tisíc eur a získať väčší počet jej akcií. Poslanci s takouto formou finančnej pomoci v minulosti nesúhlasili a nevýhodná sa zdala aj vedeniu radnice.

Po prehre dlhoročného župana Tibora Mikuša v novembrových krajských voľbách nasledovali personálne zmeny v predstavenstve i v dozornej rade Letiska Piešťany a zdá sa, že sa mení aj prístup mesta Piešťany. Dlh na dani z nehnuteľnosti chce samospráva vynulovať navýšením základného imania firmy, ktorá je pravidelne v strate. Tá by následne pohľadávku uhradila a Piešťany by získali väčší počet jej akcií.

Zámer navýšiť základné imanie letiska bez ďalších podrobností radnica oznámila na svojej web stránke a na otázky k tejto téme jej zástupcovia nereagovali. Známe je len to, že vo štvrtok sa poslanci stretnú s novým županom, aby hovorili o budúcnosti letiska.

Jozef Viskupič v decembri nominoval do vedenia tejto firmy ľudí, ktorí s ním boli na kandidátke do krajských volieb. Podľa jeho slov ide o krízový manažment a ako zástupca najsilnejšieho akcionára chce mať vo vedení letiska odborníkov, ktorí prejdú výberovým konaním. To sa má uskutočniť v prvej polovici tohto roka.

Hovorí sa tiež o možnosti príchodu strategického investora, ale deklarovaných podnikateľských zámerov bolo v uplynulých rokoch hneď niekoľko.

Už v roku 2015 dlžilo letisko na dani z nehnuteľnosti mestu Piešťany 530-tisíc eur. Vlani mu poslanci daň vo výške približne 55-tisíc eur odpustili na základe novely príslušného všeobecne záväzného nariadenia. Podľa nej môžu byť odpustené dane z pozemkov, ktoré sú funkčne spojené so stavbami slúžiacimi verejnej doprave.

Text a foto: Martin Palkovič