Cinematik sa zapojil do filmového leta


Warning: Illegal string offset 'alt' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 14

Warning: Illegal string offset 'caption' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 15

Warning: Illegal string offset 'sizes' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16

Warning: Illegal string offset 'large' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16
6
Inzercia

Organizátori troch filmových festivalov pripravili pre fanúšikov filmu spoločné permanentky na Medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča, Letný filmový seminár 4 živly a Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany.

banner mdd

„V jednej permanentke je schovaný program až troch filmových festivalov, ktoré sú úplne odlišné a predsa majú aj čosi spoločné. Všetky tri prinášajú na Slovensko filmy, ktoré nie sú v bežnej kino distribúcii alebo zarezonovali na významných filmových festivaloch vo svete. Zároveň vo veľkej miere diváka vzdelávajú, či už formou prednášok, workshopov alebo diskusií s tvorcami. Jednoducho povedané, prinášajú kvalitnú filmovú zábavu,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ festivalu Cinematik Tomáš Klenovský.

„Na všetkých troch festivaloch sa do istej miery delíme o tých istých divákov. Každý sa snaží priniesť špecifický obsah či už ide o témy, žáner alebo umeleckú kvalitu.“ dopĺňa programový riaditeľ Fest Anče Maroš Brojo. „Preto sme sa rozhodli ponúknuť divákom 33 permanentiek na 3 festivaly za 33 eur, čo je vlastne polovica sumy z toho, čo by reálne zaplatili.“

Filmové leto sa začne 24. až 28. júna medzinárodným festivalom animovaných filmov Fest Anča v Žiline. Ako jediný na Slovensku prináša každý rok krátke a celovečerné animované filmy pre dospelého diváka, ale aj pre deti. Tento rok privíta dvojnásobného držiteľa nominácie na Oscara za najlepší celovečerný animovaný film Tomma Moorea, ktorý predstaví okúzľujúce rodinné snímky Pieseň mora a Brendan a tajomstvo Kellsu.

Okrem neho účasť prisľúbilo napríklad svetoznáme estónske animátorské duo Priit Pärn a Olga Pärn alebo český režisér Jiří Barta. Opäť bude súčasťou programu podujatie Game Days. Tvorcovia z Maďarska, Poľska, Čiech, Rakúska a Slovenska predstavia obrovské množstvo hier a porozprávajú o ich tvorbe. Samozrejme ani tentoraz nebudú chýbať workshopy, prednášky, projekcie so živou hudbou, koncerty, párty či obľúbené Animation Karaoke Battle.

V auguste sa hlavným filmovým dejiskom stane Banská Štiavnica. Letný filmový seminár 4 živly sem prinesie od 5. do 9. augusta rôznorodý výber kvalitných audiovizuálnych diel, ktorých spoločným menovateľom je téma Zmysly. Zamysleli ste sa už niekedy, čo všetko sa zmestí do významu tohto slova? Odpoveď na túto otázku nájdete v dokumentárnych, hraných či animovaných filmoch z celého sveta. Organizátori festivalu nenechajú nič na náhodu, a preto do programu zaradili snímky z rôznych kinematografických období a s rozličnými tvorivými prístupmi.

Filmový seminár 4 živly je totiž na mieru ušitý pre všetkých, ktorí majú radi filmy a chcú sa o nich dozvedieť viac. „Okrem projekcií a sprievodného programu pre dospelé publikum, sa tento rok opäť špeciálne zameriame aj na najmladších divákov. Detské 4 živly by mali ponúknuť obľúbené workshopy, výtvarné dielne a premietania filmov pre deti a ich rodičov.“ prezradil Peter Gašparík.

Filmové leto vyvrcholí v Piešťanoch na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik. 10. – 15. septembra uvidíte vyše 100 celovečerných a množstvo krátkometrážnych filmov s dôrazom na európsku a slovenskú kinematografiu.

Cinematik má jubileum a organizátori sľubujú skvelý 10. ročník! Stretnete tu známe osobnosti filmu či inšpiratívnych tvorcov, o ktorých ste doposiaľ málo počuli. Ako jediný festival na Slovensku má v programe súťažnú sekciu celovečerných slovenských dokumentárnych filmov Cinematik.doc. Súčasťou festivalu je seminár venovaný problematike koprodukovaniu dokumentárnych filmov v Európe.

Medzi najobľúbenejšie súčasti programu patrí už tradične súťaž európskych filmov Meeting Point Europe, ktorú zostavuje na základe hlasovania 17 kritikov z rôznych európskych krajín. A tak sa na filmových plátnach špeciálne na Cinematiku premietne zaujímavá zmes filmov, medzi ktorým sú samozrejme tie, o ktorých sa často píše na novinových stránkach, ale aj tie, ktorým sa nedostalo toľko publicity, koľko by si podľa svojich kvalít zaslúžili. Každá noc na Cinematiku patrí polnočným filmom a dobrej hudbe.

Text: Tlačová správa (krátené) Foto: Martin Palkovič

 

Inzercia