Cinematik pozná víťazov, cenu divákov získal Pavol Barabáš

Divácky najúspešnejším filmom 11. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cinematik bol dokument Sloboda pod nákladom. Režisér Pavol Barabáš si cenu prevzal v nedeľu večer v Dome umenia.

O hlavnej cene Meeting Point Europe Award rozhodol Panel európskych kritikov. Získal ju maďarský film Saulov syn, ktorý režíroval László Nemes.

Cenu Literárneho fondu Cinematik.doc za najlepšiu réžiu slovenského dokumentárneho filmu si odniesol režisér Martin Kollár za film 5. október.

Viceprimátor Michal Hynek odovzdal Cenu primátora mesta Piešťany Robertovi Kirchhoffovi, ktorý spolu s Filipom Remundom režíroval dokument Para nad riekou.

„Počas šiestich dní sme odpremietali takmer sto filmov a do kinosál sme prilákali viac ľudí ako minulý rok,“ zhodnotil 11. roční festivalu jeho výkonný riaditeľ Tomáš Klenovský. Dodal, že zo Cinematiku sa pravdepodobne stala jednotka medzi slovenskými festivalmi z pohľadu návštevnosti.

Dôkazom bolo viacero vypredaných filmových predstavení, vrátane tých v Dome umenia. Ten je pritom najväčším jednosálovým kinom na Slovensku.

Návštevníkom však tento rok chýbal tradičný Cinematik bar, v ktorom sa po minulé roky mohli stretávať. „Každý rok sa snažíme na festivale niečo zmeniť. Tento rok sme sa rozhodli presunúť večerné akcie z pred Domu umenia do Kursalonu. Myslím si, že bude veľmi dobré, keď to bude v Piešťanoch viac žiť. Všimli sme si, že tu nie je veľa podnikov, kam by mohli návštevníci v noci ísť. Toto by sme do budúceho ročníka radi vyriešili,“ reagoval Tomáš Klenovský.

cinematik-2016-zaver_2 cinematik-2016-zaver_3 cinematik-2016-zaver_4

Text a foto: Martin Palkovič