Cinematik otvoria Služobníci – film, ktorý mal úspech aj na Berlinale

Pätnásty ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik, ktorý sa uskutoční 10. až 15. septembra 2020 v Piešťanoch, otvorí druhý celovečerný film Ivana Ostrochovského Služobníci. Film mal svetovú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale, kde vďaka svojej silnej téme aj pôsobivému spracovaniu získal množstvo pozitívnych ohlasov. Slovenskí diváci ho budú môcť prvýkrát vidieť práve na Cinematiku.

Píše sa rok 1980 a dvaja študenti kňazského seminára, Michal a Juraj, práve nastúpili na svoju cestu stať sa Božími služobníkmi. Totalitný režim však cirkvi nepraje a vedenie fakulty sa v strachu z možného zatvorenia školy pokúša nájsť pri výchove budúcich kňazov kompromisy, ktoré by dobre poslúžili obom stranám.

Vo svete, ktorému by mal vládnuť duchovný pokoj a zmierlivá kontemplácia sa začínajú vyhraňovať dve znepriatelené frakcie – kolaborantské združenie Pacem In Terris a tichý odboj, ktorý o pomeroch za zatvorenými dverami seminára informuje svet prostredníctvom rádia Slobodná Európa. Michal a Juraj odrazu stoja pred neľahkým rozhodnutím: Skloniť hlavu a vykročiť ľahšou cestou spolupráce, alebo ostať verní svojmu svedomiu aj za cenu ohrozenia vlastných životov?

„Ostrochovský vytvoril ohromujúce dielo, v ktorom obratne necháva kontrastovať bledosť mramoru, omietky a tvárí s temnotou noci a čiernych reverend. Mrazivý film noir, v ktorom do seba len pár rokov pred pádom totalitného systému naráža sila dejín a služobníkov dvoch mocí a dvoch systémov viery,” takto opísali film dramaturgovia 70. ročníka Berlinale, kde Služobníci v novej súťažnej sekcii Encounters výrazne zaujali aj v silnej konkurencii 15 filmov z USA, Nórska, Francúzska, Nemecka a ďalších krajín.

Temná, chvíľami až dusivo napínavá čiernobiela dráma si vystačí s málo slovami aj pomerne skromnou minutážou. O to výraznejšie v nej vynikajú výnimočne silné, kompozične vyšperkované obrazy z kamery Juraja Chlpíka či znepokojivá hudobná zložka Miroslava Tótha a Cristiana Loleau. „Tvorcovia budujú kafkovsky skľučujúcu atmosféru nielen obrazom, ale aj hudbou a zvukmi a umocňujú tak mrazivý výraz celej snímky. Asketizmus a minimalizmus kráčajú ruka v ruke s kompozičnou čistotou snímky a zároveň sú v absolútnom súlade s príbehom. Uhrančivá forma robí Služobníkom veľkú službu. Svojou témou a spracovaním film zaplnil dieru v domácej kinematografii a ponúkol pohľad, aký tu ešte nebol,” uvádza v recenzii na film portál Kinema.

Služobníci si vyslúžil kladné ohlasy aj v uznávaných svetových médiách ako Variety, The Hollywood Reporter alebo Screen International. Kritici ich vyzdvihujú napríklad aj za výborné herecké výkony, o ktoré sa postarali debutujúci Samuel Skyva a Samuel Polakovič v úlohách mladých bohoslovcov, ale aj ostrieľaný herecký veterán z Rumunska Vlad Ivanov, ktorý si zahral aj v oceňovaných snímkach filmárov svetového formátu ako Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Constantin Popescu či Sergej Loznica.

Film Služobníci vznikol v slovensko–rumunsko–česko-írskej koprodukcii. Na jeho scenári s Ivanom Ostrochovským spolupracovali Marek Leščák aj uznávaná britská scenáristka Rebecca Lenkiewicz, ktorá sa spolu s režisérom Pawlom Pawlikowskim podpísala aj pod scenár k oscarovému filmu Ida.

Služobníci mali pôvodne do slovenských kín doraziť ešte v marci. Pandémia však distribučné uvedenie filmu pozdržala, a tak si ho ako prví budú môcť na veľkom plátne začiatkom septembra vychutnať práve návštevníci Cinematiku. Film v rámci slávnostného otvorenia festivalu osobne uvedú jeho tvorcovia. Do slovenskej kinodistribúcie vstúpi snímka 12. novembra 2020.