Cinematik: Na svetovú premiéru filmu Pivnica príde aj Jean-Marc Barr

Filmový festival Cinematik dnes večer uvedie v svetovej premiére koprodukčný film, v ktorom jednu z hlavných úloh stvárnil francúzsko-americký herec známy z filmu Magická hlbočina. Komornú psychologickú drámu natáčali minulý rok aj v neďalekej obci Nová Lehota. Projekcia s účasťou ruského režiséra Igora Vološina aj predstaviteľa hlavnej postavy začína dnes o 20.00 h v Dome umenia.

Slovenské zastúpenie v ďalších úlohách koprodukčného filmu predstavujú herci Jana Oľhová, Milan Ondrík a debutujúca herečka a študentka VŠMU Simonetta Hladká.

Príbeh filmu sa sústreďuje na manželstvo Milana a Táni, ktoré je v troskách. Keď sa však stratí ich násťročná dcéra, osobné problémy musia ísť bokom.

„Film je slovenský, ja som Francúz-Američan, režisér je Rus a nás všetkých prizvala slovenská producentka Lívia Filusová, ktorá iniciovala projekt. Kombinácia všetkých týchto rôznych vplyvov urobí film jedinečným a dúfajme, že aj viac medzinárodným,“ povedal Jean-Marc Barr, ktorý sa do povedomia divákov dostal najmä ako potápač Jacques Mayol vo filme Luca Bessona Magická hlbočina, za ktorý bol v roku 1989 nominovaný na Cézara. Filmoví fanúšikovia ho poznajú aj vďaka spolupráci s dánskym režisérom Larsom von Trierom.

„Pivnica je dráma rozpadajúceho sa manželstva, v ktorom sa stane čosi oveľa horšie, než je rozpad. Je predovšetkým o tom, aké je dôležité mať niekoho v ťažkých chvíľach pri sebe,“ prezradil o scenári jeho autor, spisovateľ Richard Pupula.

Medzinárodný štáb film nakrúcal minulý rok v Novej Lehote, Starej Turej, Topoľčiankach a v centre Bratislavy.

Režíroval ho ruský režisér Igor Vološin, ktorého film Bedouin získal nomináciu na Krištáľový glóbus na 46. ročníku MFF Karlove Vary a bol tiež nominovaný na Cenu ruskej filmovej kritiky.

Text a foto: Martin Palkovič Zdroj: Tlačová správa/Furia Film