Cinematik mal rekordnú návštevnosť, viacero predstavení bolo vypredaných

Počas 14. Medzinárodného filmového festivalu Cinematik Piešťany bolo odpremietaných viac ako deväťdesiat dlhometrážnych a krátkometrážnych filmov v desiatich sekciách. Divácky ohlas bol mimoriadny a počet akreditovaných účastníkov rekordný.

Hlavnú cenu pre najlepší európsky film roka s názvom Meeting Point Europe, získala v hlasovaní 16 európskych kritikov a kritičiek, výrazná írsko-anglicko-americká dráma Favoritka (The Favourite) režiséra Yorgosa Lanthimosa.

Ocenenie Cinematik.doc za najlepší dokumentárny film sa porota v zložení Mária Ferenčuhová, Jan Gogola a Friedrich Moser rozhodla udeliť ex aequo filmom Skutok sa stal režisérky Barbory Berezňákovej a filmu Dobrá smrť režiséra Tomáša Krupu.

Oba filmy porota hodnotí ako vysoko nadpriemerné tak v prístupe k téme i v kvalite spracovania. Zároveň ich považuje za natoľko formálne a tematicky rôznorodé, ale koncepčne za takmer nesúmerateľné, že uprednostnenie jedného bolo ujmu pre ten druhý.

Na filme Skutok sa stal porota oceňuje jeho výstavbu, kreatívne spracovanie heterogénnych filmových materiálov, svieže rozprávanie a inteligentnú montáž. Napriek tomu, že film sa venuje na prvý pohľad lokálnej problematike, spôsob rozprávania ho robí univerzálne zrozumiteľným.

Film Dobrá smrť porotu zasiahol predovšetkým svojou estetickou pôsobivosťou, obrazovou krásou i pokojnou intímnosťou a vnímavým, zvláštne umierneným prístupom k téme.

Cenu primátora mesta Piešťany udelila porota filmu Volanie režiséra Erika Prausa. Porota v ňom chce vyzdvihnúť najmä vôľu hľadať cestu k spiritualite novým a citlivým spôsobom, v dôsledku čoho film v divákoch oslovuje túžbu po presahu, ktorá je vlastná každému človeku..

Ocenenie Rešpekt je už dlhé roky súčasťou programového a dramaturgického zámeru festivalu Cinematiku. Medzinárodný filmový festival Cinematik sa rozhodol tento rok prejaviť uznanie jednému z najvýraznejších portugalských filmových tvorcov súčasnosti. Z rúk umeleckého riaditeľa festivalu Vladimíra Štrica si cenu Rešpekt osobne prevzal režisér a scenárista João Pedro Rodrigues.

João Pedro Rodrigues vo svojich filmoch detailne skúma ľudské túžby a vášne, ktoré často hraničia až s absolútnou posadnutosťou. Svojich hrdinov sa nebojí prezentovať v bizarných situáciách ani v nelichotivom svetle – napokon, viac než o prvoplánové sympatie usiluje o hĺbku, intenzitu a individualizmus. Poznávacími znameniami jeho filmov je odvážna práca s nahotou a svojský symbolizmus. Nezriedka sa tiež v jeho filmoch objavujú témy homosexuality či transsexuality.

Cenu divákov si odniesla juhokórejská čierna komediálna dráma Parazit (Gisaengchung) režiséra Joon Ho Bonga. Film sleduje chudobnú, ale prefíkanú štvorčlennú rodinu, ktorá sa rozhodne infiltrovať do bohatej domácnosti biznismena Parka. Čo sa môže stať, keď sa stretnú dva odlišné svety? Originálne dielo majstrovsky pracuje s prvkami thrilleru, drámy, ale aj satiry a prináša vtipný a nepredvídateľný divácky zážitok, ktorý ocenili aj diváci Cinematiku.

Práve ukončený 14. ročník festivalu Cinematik priniesol opätovne to najlepšie z európskeho a svetového filmu a zaznamenal výrazný divácky ohlas. Jubilejný 15. ročník sa uskutoční v prvej polovici septembra roka 2020.

Text a foto: Tlačová správa MFF Cinematik