Cinematik má za sebou najlepší ročník

Neutíchajúcim potleskom postojačky skončila slovenská premiéra dokumnetu Očami fotografky, ktorý premietli po záverečnom ceremoniáli 10. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Ešte predtým oznámili organizátori mená víťazných filmov.

Európski kritici rozhodli, že víťazom sekcie Meeting Point Europe sa stane film anglického režiséra Petra Stricklanda Motýle o vzťahu zberateľky motýľov a jej milenky, ktoré žijú vo svojom svojbytnom a trochu výstrednom svete na chátrajúcom šľachtickom sídle. Porotu zaujala táto štýlová kinofilná lahôdka vyznačujúca sa podmanivou erotickou atmosférou a výraznou hudobnou zložkou.

„Cinematik je veľkým podporovateľom mojich filmov, už v roku 2009 tu uviedli jeden môj film a včera som spal v tričku s logom Cinematiku. Tento rok som žiadne tričko nedostal, ale nesťažujem sa lebo som chcel cenu,“ povedal pri preberaní Meeting Point Europe Award režisér Peter Strickland (na titulnej fotke).

Súťaž Cinematik.doc zameranú na aktuálnu slovenskú dokumentárnu tvorbu vyhral film Vlna vs. breh. Rozhodla o tom medzinárodná porota a cenu v mene režiséra Martina Štrbu prišla prevziať producentka Zuzana Mistríková. Tento živelný dokument rozpráva o generácii slovenských študentov na pražskej FAMU v 80. rokoch minulého storočia a ich spoločnom chápaní umeleckej fotografie.

Producentka filmu Vlna vs. breh Zuzana Mistríková

Producentka filmu Vlna vs. breh Zuzana Mistríková

Festival uviedol tri premiéry slovenských filmov. Jedna z nich bola venovaná najnovšiemu dokumentu Ladislava Kaboša Farby piesku, ktorý získal Cenu primátora. Téma životného príbehu zdravotnej sestry, ktorá 20 rokov pracovala v líbyjskej nemocnici je v kontexte súčasných udalostí veľmi aktuálna a naliehavá.

Tento rok si dal Cinematik za ciel “objavovať nové svety” a v duchu tohto hesla priblížil svojím návštevníkom aktuálnu katalánsku kinematografiu a jej výrazné režisérske osobnosti.

Hlavným hosťom sa tak stal katalánsky režisér Jaime Rosales, ktorý si prevzal cenu Rešpekt. Organizátorom počas záverečného ceremoniálu poďakoval aj za príležitosť predstaviť divákom filmy, ktoré ho ovplyvnili.

Divácke hlasovanie s Aktuálne.sk o najlepší film v čase vyhlásenia výsledkov stále prebiehalo, ale najlepšie si počínal film kanadského režiséra Xaviera Dolana Mami!

Festival má za sebou 10. ročník. Priniesol 160 filmov, ktoré v mnohých prípadoch zaplnili piešťanské kiná do posledného miesta. Výnimkou nebol ani Domu umenia, ktorý má najväčšiu kinosálu na Slovensku.

„K jednotke, k prvému ročníku, pribudla už nula. A ja si zo srdca želám, aby k nej pribudla ešte aspoň jedna nula,“ povedala čestná riaditeľka festivalu Božidara Turzonovová. Umelecký riaditeľ Vladimír Štric dodal, že podľa mnohých návštevníkov to bol najlepší ročník: „Pri všetkej skromnosti si to myslím tiež.“

Čestná riaditeľka festivalu Cinematik Božidara Turzonovová

Čestná riaditeľka festivalu Cinematik Božidara Turzonovová

Hlavným hosťom Cinematiku bol katalánsky režisér Jaime Rosales

Hlavným hosťom Cinematiku bol katalánsky režisér Jaime Rosales

Zuzana Mináčová a jej syn Vladimír Mináč uviedli slovenskú premiéru filmu Očami fotografky

Zuzana Mináčová a jej syn Vladimír Mináč uviedli slovenskú premiéru filmu Očami fotografky

cinematik_2015_zaver_1 cinematik_2015_zaver_3cinematik_2015_zaver_2

Text a foto: Martin Palkovič Zdroj: cinematik.sk

Inzercia