Cinematik bol rekordný, o rok by sa mal rozšíriť do nových priestorov

Medzinárodný filmový festival Cinematik tento rok premietol do Piešťan viac ako stovku dlhometrážnych a krátkometrážnych filmov. Organizátori opäť zaznamenali rekordný predaj akreditácií. Už otvárací ceremoniál prilákal viac ako 700 divákov.

Dom umenia, kde sa otvárací ceremoniál konal, je pritom najväčším jednosálovým kinom na Slovensku. „Budeme rozmýšľať nad tým, ako to nastaviť tak, aby sa všetci dostali do kín,“ povedal na konci festivalu jeho spoluorganizátor Peter Konečný.

Usporiadatelia majú podľa jeho slov Piešťany radi. V nasledujúcich ročníkoch by však chceli, aby sa premietalo aj v nových priestoroch. „Postupne chceme obsadiť Piešťany podobne, ako karlovarský festival obsadil Karlove Vary a hrá pomaly už aj na záchodoch, pretože už tam došli všetky možnosti,“ dodal Peter Konečný.

Predbežný odhad návštevnosti 12. ročníka festivalu Cinematik je 13-tisíc divákov. Podujatie tento rok zaznamenalo najväčší predaj akreditácií a lístkov vo svojej histórii.

Hlavnú cenu pre najlepší európsky film roka s názvom Meeting Point Europe, ktorý vyberajú kritici zo šestnástich krajín Európy, získala kontroverzná snímka Raw / Grave. Francúzsko-belgický film režisérky Julie Ducournau prináša príbeh mladej študentky Justine, ktorá musí na novej skole znášať šikanu v podobe nútenej konzumácie surového mäsa.

V súťažnej sekcii dokumentov v distribúcii za ostatný rok s názvom Cinematik.doc vyhral mimoriadny film v slovensko-českej koprodukcii Diera v hlave, zachytávajúci tému rómskeho holokaustu. Porota na novom filme slovenského režiséra Roberta Kirchhoffa ocenila hlavne spôsob, akým je snímka nakrútená, ako aj dôležitú a náročnú tému.

Divákom piešťanského festivalu sa najviac páčil poľský film Umenie milovať / Sztuka Kochania – Historia Michaliny Wisłockiej, režisérky Marie Sadowskej, a získal Cenu divákov. Dráma sa venuje kontroverzii, ktorú vyvolalo vydanie rovnomennej knihy o sexuálnej revolúcii.

Cenu primátora mesta Piešťany získal nový dokumentárny film slovenského režiséra Mira Rema o spevákovi Richardovi Müllerovi s podtitulom Nespoznaný. Primátor ocenil konzistenciu diela a odvahu režiséra aj speváka, vydať sa na spoločnú cestu a v citlivom portréte poukázať na dôsledky maniodepresie.

Text: Martin Palkovič, cinematik.sk