Číňania si všimli Piešťany, zaujímajú ich kúpele

Po „decembrovom podpise memoranda o spolupráci“ medzi samosprávami prišli čínski umelci predviesť niektoré kultúrne tradície tejto krajiny do Piešťan. Veľvyslanec Pchan Wej-fang pre tlačovú agentúru Nová Čína povedal, že si vie predstaviť spoluprácu aj v oblasti kúpeľníctva.

V rámci kultúrnej výmeny by mali tunajší folkloristi navštíviť mestskú časť Pekingu Si-čcheng (Xicheng). Práve s jej zástupcami primátor Miloš Tamajka podpísal v decembri memorandum, ktoré je prvým krokom k uzavretiu partnerstva.

„Stále viac čínskych turistov navštevuje Slovensko a spolupráca medzi krajinami v cestovnom ruchu je čoraz prospešnejšia a plodnejšia,“ povedal Pchan Wej-fang pre agentúru Nová Čína, ktorej správu uverejnili viaceré tamojšie médiá.

„V Pekingu máme niekoľko kúpeľov, ale žiadne z nich nemajú taký potenciál ako tie v Piešťanoch. Kúpele sú niečo, čo môžete ponúknuť Číne,“ dodal veľvyslanec.

Agentúra citovala aj viceprimátora Michala Hyneka, ktorý by rád videl záujem investorov z Číny o naše mesto.

Čínski umelci sa v piatok v Piešťanoch predviedli v šiestich vystúpeniach – žonglovanie s jojom alebo kvetináčmi, napodobňovanie zvukov, ukážky zhudobnených čínskych básní, kúzelnícke vystúpenie s akváriami a akrobacia a tanec so zástavou.

Text: Martin Palkovič Foto: Eva Bereczová

Inzercia