Chcete kompostér? Radnica zisťuje záujem o domáce kompostovanie

V snahe predchádzať vzniku odpadov môže samospráva rozdať záujemcom záhradné kompostéry určené na biologicky rozložiteľný odpad. Ešte pred podaním žiadosti o eurofondy na tento projekt, je nutné vedieť, koľko Piešťancov chce kompostér používať.

Radnica spustila anketu, na základe ktorej môžu obyvatelia Piešťan prejaviť záujem o zaradenie do systému domáceho kompostovania. A to iba vyplnením jednoduchého anketového lístka.

„V súčasnej dobe sa pripravujú podklady k podaniu žiadosti o nenávratný finančný príspevok z operačného programu kvalita životného prostredia na zakúpenie domácich kompostérov. V prípade schválenia žiadosti by sme radi poskytli všetkým záujemcom kvalitný záhradný kompostér. K tomu však potrebujeme zistiť váš záujem o tieto kompostéry,“ uvádza mestský úrad na svojej web stránke.

Zo záhradného kompostéra je možné behom jedinej sezóny získať kvalitný kompost. Biologicky rozložiteľný odpad v ňom nepáchne a kompostér pôsobí esteticky. Ľudia do neho môžu ukladať zvyšky z ovocia a zeleniny, pokosenú trávu, burinu, kvety, seno, konáre, štiepku, lístie aj popol. Vhodné sú aj zvyšky jedál s výnimkou mäsa, rýb a mlieka.

Vyzretý kompost je vhodný na prihnojovanie v záhrade, kvetináčoch i v skleníkoch.

Zdroj: piestany.sk Foto: Kyle Ellefson