Cestovný ruch trpí: Zatvorili Park, Magnóliu aj Adeli

Viaceré piešťanské hotely zívajú prázdnotou. Prevádzkovatelia ich zatvorili v súvislosti so šírením koronavírusu. Podľa prieskumu očakávajú slovenskí hotelieri polovičné tržby. Výpadok však môže byť ešte výraznejší.

Od pondelka 16. marca sú zatvorené piešťanské hotely Park a Magnólia. Máj neposkytuje zákazníkom služby už od nedele, prevádzku zastavilo aj Adeli Medical Centre. Postupne sa vyprázdňuje Kúpený ostrov, napríklad pred hotelom Thermia Palace parkuje len minimum áut.

Kúpele neprijímajú rezervácie od samoplatcov ani od pacientov s dátumom príchodu do 2. apríla a svoje služby poskytujú len pacientom s lekárom doporučenou a predpísanou kúpeľnou liečbou, ktorí nastúpili na pobyt pred prijatím preventívnych opatrení.

Viaceré ubytovacie zariadenia informovali, že zostanú zatvorené do konca marca, ale zatiaľ nikto nevie, aká bude v tom čase situácia okolo šírenia nového koronavírusu. Prísne opatrenia môžu trvať aj dlhšie.

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska si minulý týždeň objednala od analytickej spoločnosti Comenius Analytica prieskum o očakávaných dôsledkoch na cestovných ruch. Na otázky odpovedalo 150 manažérov slovenských hotelov a reštaurácií.

„Slovenské hotely očakávajú tento mesiac medzimesačný pokles tržieb o 47% oproti predchádzajúcemu obdobiu predchádzajúceho roka. V apríli očakávajú celkový výpadok 2 401 339 eur,“ predstavil výsledky prieskumu analytik Vladimír Bačišin.

Výsledky pritom majú iba orientačný charakter, pretože nešlo o administratívne zisťovanie vo všetkých ubytovacích zariadeniach. Pri prepočte sa použil tzv. jednoduchý vážený priemer. Ak by sa využil daný model na všetky hotely a stravovacie zariadenia, straty by boli oveľa vyššie.

Z výskumu vyplýva, že prepad v hotelových a stravovacích zariadeniach bude závažným národohospodárskym problémom. V cestovnom ruchu dnes pracuje približne 160-tisíc ľudí.

„Keď skončí koronavírus, urobíme všetci niečo krásne pre Slovensko? Jasné! Užijeme si dovolenku na Slovensku, doprajeme si jedlo v reštaurácii na Slovensku, ubytujeme sa v hoteli, v chatkách na Slovensku,“ zareagoval na súčasnú situáciu cez Facebook Ladislav Blaškovič, riaditeľ Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera.

Text a foto: Martin Palkovič