Čerti prejdú centrom Piešťan v polovici decembra

Napriek nevôli časti obyvateľov Piešťan plánujú organizátori pochodu čertov Krampus podujatie rozšíriť. Na priestranstve pred hotelom Satelit má vyrásť pódium, na ktorom sa predstaví Peter Nagy so skupinou Indigo.

Podujatie je naplánované na sobotu 15. decembra. Do centra Piešťan by malo prísť až 150 masiek – rohatých figúr, ktoré majú pôvod v rakúskom a juhonemeckom folklóre. Na Slovensku je ich obdobou čert, ktorý podľa tunajších tradícií sprevádza Mikuláša.

Kde presne by mal pochod prebiehať nie je zatiaľ známe. Minulý rok bola kvôli nemu uzatvorená Rázusova ulica a časť Teplickej i Nitrianskej ulice.

Veľkokapacitný stan, ktorý je tohtoročnou novinkou, chcú organizátori postaviť na voľnom priestranstve pred hotelom Satelit.

Podľa zvereného programu začne podujatie o 17.00 h koncertom Petra Nagya a kapely Indigo. Nasledovať bude samotný pochod, pravdepodobne smerom k Auparku.

Potom sa masky vrátia pred hotel Satelit, kde sa s nimi budú môcť ľudia fotiť. Vstup do tohto priestoru bude spoplatnený.

Minulý rok počas adventu sa pochod čertov Krampus konal prvýkrát na Slovensku práve v Piešťanoch. Zdvihla sa proti nemu vlna nevôle, ale zároveň prilákal tisíce návštevníkov, čo spôsobilo problémy s dopravou.

Text a foto: Martin Palkovič