Centroom má nové praskliny, zasadal krízový tím

V nestabilnej budove zadrháva výťah, pohyb stavby vidieť aj na dlažbe, pribudli praskliny na obvodovom múre. Odborníci tiež hovoria o príznakoch poklesu stropnej dosky.

Mimoriadna situácia bola príčinou zasadnutia krízového tímu. Stretol sa na základe informácií, ktoré v sobotu dostal stavebný úrad od jedného z obyvateľov. Ten si všimol nové trhliny aj ďalšie príznaky toho, že sa budova hýbe, keď si tam prišiel pre veci.

Zmenu stavu stavby potvrdil Ivan Pauer, ktorý je poverený riadením oddelenia stavebných služieb mestského úradu: „Podľa stanoviska profesora Benku, spracovateľa odborného statického posudku, sme ešte stále v režime, že je stavba opraviteľná a zabezpečiteľná.“

Vedúci stavebného úradu dodal, že deštrukcia môže nastať kedykoľvek, zatiaľ budova signalizuje, že je s ňou zle a treba rýchlo konať. Napriek tomu, že projekt na sanáciu mal byť hotový minulý týždeň, úrad ho zatiaľ k dispozícii nemá. Ďalším termínom jeho dodania je pondelok 19. októbra.

Jedným zo signálov akútneho nebezpečenstva je dláždená podlaha, ktorá bola donedávna rovná, ale aktuálne je na nej evidentné zvlnenie. Okrem toho pribudli nové praskliny. Podľa Ivana Pauera už sú aj na obvodovom múre. Taktiež sa má zadrhávať výťah.

Možnosť dočasného ubytovania využilo 12 ľudí. Mesto im túto možnosť poskytlo na 7 až 10 dní, potom by si strechu nad hlavou mali hľadať sami.

Centroom majú zachrániť nové opory na prvom poschodí, ktoré bolo doteraz prázdne. Sanačné práce môžu trvať aj niekoľko mesiacov.

Radnica v noci prostredníctvom tlačovej správy informovala, že nestabilita budovy bola známa už krátko po jej dokončení. „Pán Benko, ktorý je autorom posudku, ktorý odhalil, v akom stave budova skutočne je, povedal, že obdobný posudok v tejto budove robil už v roku 2010! Vtedy vraj zisťoval, prečo vznikajú trhliny v priečkach. Už vtedy upozornil na to, že majú odstrániť príčinu a nerobiť len kozmetické úpravy, vlastníkovi budovy bolo doporučené, aby vyriešil „sadanie budovy“. Neskutočné, že situácia sa rieši po piatich rokoch. Som naozaj nahnevaný na všetkých, ktorí tento veľký problém roky ignorovali,“ cituje tlačová správa primátora Miloša Tamajku.

centroom dlazba 1 centroom dlazba 2

Text: Martin Palkovič Foto: MP, MsÚ