Celosvetový beh Wings for Life odštartuje v nedeľu aj v Piešťanoch

V rovnakej chvíli odštartujú po celom svete tisícky bežcov, ktorých bude cez aplikáciu prenasledovať virtuálne stíhacie vozidlo. Zvíťazí ten, kto mu bude unikať najdlhšie.

Do charitatívneho behu Wings for Life sa vďaka Zuzane Vráblovej opäť zapoja aj Piešťanci. Spoločný štart bude pred Domom umenia v nedeľu 9. mája o 13.00 h. Na tom istom mieste organizátori odovzdajú po behu medaily všetkým účastníkom.

Aktuálne je v Piešťanoch prihlásených 50 bežcov, pridať sa k nim môže každý cez wingsforlifeworldrun.com. Pri tomto behu totiž nejde o čas, ale o chuť pomôcť tým, ktorí behať nemôžu. Celá suma registračného poplatku totiž ide na výskum poranení miechy.


Podmienkou účasti je predloženie negatívneho antigénového alebo PCR testu nie staršieho ako 12 hodín. Negatívny výsledok testu je možné nahradiť potvrdeniami o nasledovných skutočnostiach:
a) osoba bola zaočkovaná druhou dávkou mRNA vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a od tejto udalosti uplynulo viac ako 14 dní, b) osoba bola zaočkovaná prvou dávkou vektorovej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a od tejto udalosti uplynulo viac ako 4 týždne,
c) osoba je viac ako 14 dní po 1. dávke očkovania proti ochoreniu COVID-19 (mRNA alebo vektorovou vakcínou), ak bola prvá dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19,
d) osoba prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami

 „Keď behám Wings for Life World Run, zažívam neskutočnú emóciu, čo sa mi inokedy pri behu nestáva,“ hovorí Zuzana Vráblová, wakeskaterka, pre ktorú beh nie je najobľúbenejšou športovou aktivitou.

Podujatie, ktorého cieľom je podpora výskumu poranení miechy, zorganizovala Zuzana Vráblová v Piešťanoch prvýkrát v roku 2019. Vlani kvôli pandémii musel každý bežať sám. Vo svojej vekovej kategórii bol najlepším na Slovensku Piešťanec Eduard Kučkovský, ktorý virtuálnemu stíhaciemu vozidlu unikal 21,69 km.

Globálnymi šampiónmi sa stali Angličan Michael Taylor (69,92 km) a Ruska Nina Zarina (54,23 km). Beh mal 77 103 účastníkov a bežalo sa v 104 krajinách.

Text: Martin Palkovič Video: Marek Švančara Foto: Jan Kasl / Red Bull Content Pool