Braňo Jobus má na konte množstvo detských kníh, ilustrácie z nich vystavia v knižnici

V piatok 22. októbra 2021 bude v priestoroch Mestskej knižnice mesta Piešťany sprístupnená výstava ilustrácií Jobusovky. Už samotný názov prezrádza, že ide o ilustračnú tvorbu kníh od známeho slovenského hudobníka a spisovateľa Branislava Jobusa, ktorý má na konte už viacero publikácií pre deti.

Texty mimoriadne obľúbeného a plodného autora ilustrovali viacerí renomovaní výtvarníci. Tvorba každého z nich je originálna a hravo a vtipne dopĺňa zvolený titul. Na výstave Jobusovky je možné vidieť vybrané diela, ktoré sa v bielych rámoch na bielej stene pôsobivo vynímajú.

Výstavu oživia sprievodné podujatia, a to komentované prehliadky, workshopy a besedy s autormi, ktoré budú uvedené v programe knižnice. Súčasťou vernisáže výstavy, ktorá sa uskutoční 22. 10. 2021 o 9.30 h v Mestskej knižnici, bude scénické čítanie z tvorby Braňa Jobusa. Účinkovať bude sám spisovateľ, ilustrátor Filip Horník a ilustrátorka Emília Jesenská.

Branislav Jobus je veselý človek s veľkou dávkou nadhľadu, čo je prítomné i v jeho tvorbe. Ako spisovateľ debutoval v roku 2006 rozprávkovou knihou Láskavé rozprávky. Na tvorbu pre deti nadviazal v roku 2009 knihou Zázračné rozprávky a už o rok neskôr mu vychádzajú ďalšie dve knihy pre deti Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda a rozprávkové leporelo Na výlete do vesmíru.

V roku 2011 vydáva pokračovanie knihy o Muflónovi Ancijášovi s názvom Ako Muflón Ancijáš cestoval na západ. V roku 2013 mu vychádza ďalšie pokračovanie série O Muflónovi Ancijášovi s názvom Ako Muflón Ancijáš sľub dodržal a o rok neskôr štvrtý diel série s názvom Muflón Ancijáš a mimozemšťan.

Svoju tvorbu pre deti rozšíril v roku 2021 o knihu Odpadkový fantóm, na ktorej autorsky spolupracoval už po niekoľkýkrát so smolenickým ilustrátorom Filipom Horníkom. Jeho najnovším knižným dielom je kniha pre deti Máriška Bombrľkatá a jej poklady v knihách ukryté.

Vystavené ilustrácie vytvorené k rukopisom Braňa Jobusa vyšli z dielne známych autorov, ktorých práce boli v rôznych súťažiach aj ocenené. Viac sa o ich tvorbe dozviete z profilov, ktoré budú súčasťou výstavy Jobusovky. Sú nimi:

Adrián Ferda – grafik, ilustrátor a dizajnér autorsky spolupracoval s Branislavom Jobusom na jeho dobrodružnej knihe pre deti s názvom Tajná správa (2016)

Emília Jesenská – ilustrátorka a grafická dizajnérka pripravila ilustrácie do knihy Braňa Jobusa Žubrienky inštalatérky (2017)

Filip Horník – ilustrátor a dizajnér spolupracoval s obľúbeným autorom kníh pre deti na knihách Zberný dvor (2019), Ako šarkan Kyber Šikana pristál na streche základnej školy (2020) a Odpadkový fantóm (2021)

Igor Derevenec – ilustrátor, grafik a grafický dizajnér ilustroval najväčší počet Jobusoviek: Zázračné rozprávky (2009), Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda (2010), Ako muflón Ancijáš cestoval na západ (2011), Láskavé rozprávky (2012), Komisár Mrodge (2012), Ako muflón Ancijáš sľub dodržal (2013)

Mária Slováková – ilustrátorka, maliarka a poetka, ktorá spolupracovala s Braňom Jobusom na rozprávkovom leporele nielen pre deti s názvom Na výlete do vesmíru (2010)

Katarína Macurová – ilustrátorka, grafička a spisovateľka; výber výtvarnej techniky prispôsobuje povahe príbehu, ktorý ilustruje. Vytvorila ilustrácie k Jobusovke Ja nič, ja muzikant (2014)

Lea Schulze Točeková – ilustrátorka, ktorá sa intenzívne zaoberá všetkými možnými aspektmi ilustrácie a ilustrovala Jobusovu knihu Plajko (2015)

Martin Ondrušek – ilustrátor, dizajnér a Art-Director vytvoril ilustrácie ku knihe Ako Štefan Drco vykopal kopu hnoja (2020)

Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu Zaži knihu.

Zdroj: Tlačová správa Mestská knižnica mesta Piešťany

Foto: Martin Palkovič