Bežcov naháňa virtuálne auto. Wings for Life štartuje od Domu umenia

Piešťany sa aj tento rok pridajú k behu Wings for Life World Run. Desiatky tisíc účastníkov po celom svete odštartujú v tom istom momente, aby podporili výskum liečby poranení miechy. V Piešťanoch bude štart pred Domom umenia v nedeľu 8. mája o 13.00 h.

Wings for Life World Run je charitatívne podujatie, ktoré sa koná v tom istom čase po celom svete. Medzi ambasádorov tohto behu patrí wakeskaterka Zuzana Vráblová, ktorá Wings for Life App Run každoročne organizuje v Piešťanoch.

Účastníci musia mať vo svojom telefóne nainštalovanú aplikáciu, prostredníctvom ktorej za nimi 30 minút po štarte vyrazí virtuálne stíhacie auto (Catcher Car) a každú pol hodinu bude zrýchľovať. Beh pre jednotlivých účastníkov končí vo chvíli, keď ich virtuálne Catcher Car predbehne.

 

Je preto nutné mať pri sebe dobre nabitý mobilný telefón s aplikáciou Wings for Life World Run, ktorá bude beh zaznamenávať prostredníctvom GPS.

„Od Domu umenia budeme smerovať ku lodenici, odtiaľ naspäť cez Kolonádový most na Kúpeľný ostrov a posledný úsek trasy prebehneme cez mestský park,“ priblížila trasu behu Zuzana Vráblová a všetkým odporučila, aby prišli k Domu umenia aspoň 30 minút pred začiatkom, aby sa stihol rozcvičiť a vyzdvihnúť si svoje registračné číslo.

Z. Vráblová dodala, že Wings for Life nie je iba pre tých, ktorí chcú súťažiť v behu, zlepšovať si doterajšie výkony alebo sa porovnávať s ostatnými. „Užijú si ho aj ľudia, ktorí si to prídu odklusať alebo iba odkráčať, pretože chcú podporiť myšlienku tohto podujatia.“

Vlani sa na štart v Piešťanoch postavilo 68 bežcov. Bol medzi nimi aj Eduard Kučkovský, ktorý sa vo vekovej kategórii nad 60 rokov stal najlepším účastníkom tohto behu na Slovensku. Absolvoval totiž 18,5 km. „Napriek zraneniu som neodolal. Bola to po veľmi dlhom čase príležitosť trochu si zasúťažiť,“ povedal vtedy E. Kučkovský, držiteľ viacerých medailí z európskych i svetových bežeckých podujatí.

Najdlhšie bol na trati Matúš Kramárik, ktorý v Piešťanoch zabehol 45,77 km, vďaka čomu získal v celosvetovom poradí mužov 80. miesto a na Slovensku bol piatym najlepším účastníkom podujatia. Svetovými šampiónmi sa stali Švéd Aron Anderson (66,8 km) a Ruska Nina Zarina (60,2 km).

Na výskum liečby poranení miechy sa vďaka Wings for Life World Run 2021 na celom svete vyzbieralo 4,1 mil. eur.

Text: Martin Palkovič

Foto: Marek Kríž