Bežci vzdajú úctu horolezeckej legende Vladovi Plulíkovi

Už po deviatykrát sa bude konať bežecké podujatie Memoriál Vlada Plulíka. Ide o beh do kopca na 6-kilometrovej trase Srdiečko – Chopok, ktorý je súčasťou Slovenského pohára v behu do vrchu.

Každý rok sa na Srdiečku pod Chopkom stretávajú pretekári zo Slovenska aj zahraničia, rodina a priatelia Vlada Plulíka, ale aj tí, ktorí ho osobne nepoznali, aby vybehli na vrchol Chopku (2024 m.n m.) a zdolali tak horskú trať s prevýšením viac ako 800 m.

Preteky organizované na jeho počesť a pamiatku sa budú tento rok konať 30. septembra o 11:00 h. Štart je od hotela Srdiečko. Novinkou budú detské behy, kde si malí pretekári zasúťažia na trati dlhej 200 – 500 m.

Elektronická registrácia je možná na tejto adrese.

Ľudia si Vlada Plulíka pamätajú ako bežca, bikera, freeride lyžiara i horolezca. Je autorom mnohých prvovýstupov, hodnotných prelezov technických ciest a reťazoviek vo Vysokých Tatrách. Obdržal viacero ocenení za Výstupy roka Slovenského horolezeckého spolku JAMES.

V roku 1998 stál na vrchole Mount Everestu (8848 mnm), kam vyliezol cestou zo severu bez použitia umelého kyslíka a v roku 2008 vystúpil na vrchol Gašerbrumu alpským štýlom.

Zo svojich horolezeckých športových podujatí si však najviac cenil zimný a letný sólo nonstop prelez hlavného hrebeňa Vysokých Tatier.

Od 26. júna 2008, keď nezostúpil z Broad Peaku (8024 mnm), je nezvestný.

Text: Tlačová správa/OZ Vlada Plulíka Foto: Facebook.com/memorialplulika