Bez diaľničnej známky včera jazdilo vyše 6-tisíc áut

Kontrolný systém Národnej diaľničnej spoločnosti neustále preveruje splnenie povinnosti úhrady a údaje z 1. februára ukazujú, že po spoplatnenej diaľničnej infraštruktúre sa bez novej elektronickej diaľničnej známky pohybovalo 6 095 vozidiel.

Rovných 114 kamier rozmiestnených v rámci celej spoplatnenej infraštruktúry odhalilo aj 657 áut, ktoré si zakúpili krátkodobú 10-dňovú eDZ, no jazdili po diaľniciach ešte aj po vypršaní jej platnosti.

Pozornosť motoristov je nesmierne dôležitá nielen za volantom, ale aj pri kúpe eDZ. Vyberáme pre Vás reálny príklad.

Motorista pri kúpe ročnej eDZ zadal nedopatrením inú EČV. Malý preklep v jednom čísle – namiesto trojčíslia 223 zadal do systému trojčíslie 233, spôsobil, že motorista zakúpil ročnú eDZ inej motoristke. Kým motoristka pri svojej kúpe eDZ zistila, že na jej vozidlo je už známka kúpená, motorista jazdí po diaľnici v domnení, že on si známku riadne kúpil a riskuje možnosť pokuty.

Platí teda, dvakrát meraj a raz rež – teda pri kúpe eDZ by si mali motoristi poriadne skontrolovať správnosť zadaného EČV. Skontrolovať si ho môžu aj na doklade o úhrade (emailovom alebo papierovom). Ak sa eDZ kupuje na čerpacej stanici, nesprávne EČV je možné do 15 minút opraviť v systéme.

Text: Tlačová správa NDS