Beh okolo hradu, ktorý je opradený povesťami o drakovi a nešťastnej láske

Už 4. ročník Behu okolo Tematínu je naplánovaný na sobotu 1. júla. Štartovať sa bude o 10.00 h z obce Modrovka (okres Nové Mesto nad Váhom) a pre bežcov je pripravená nová 14,5 km dlhá trasa s miernejším, ale dlhším stúpaním. Organizátori zvažujú viesť preteky priamo cez hrad, kde obyvatelia podľa povesti kedysi bojovali s drakom a chytili ho do pasce. Na hrade po ňom ostalo len prepadlisko.

Bežci sa popasujú s prevýšením 469 metrov. Trasa povedie okolo Ihelníka, ale naň sa bežať nebude, pôjde sa len popri ňom po zvážnici na hrad Tematín a potom po značke späť do Lúky.

Až na posledný kilometer to bude krásny uzatvorený okruh s výhľadmi, borovicovým lesom a úzkymi rozprávkovými chodníčkami, kde blúdila dcéra šľachtica a spoznala mladého pastiera, ale nemohli byť spolu, lebo osud im neprial.

Pre víťazov v jednotlivých kategóriách sú pripravené vkusné trofeje. Po behu si tancu a spevuchtiví budú môcť zatancovať v miestnom „kulturáku“.

Súčasťou štartovného bude pivo alebo kofola po pretekoch a občerstvenie počas preteku na hrade Tematín. Pre všetkých bežcov sú pripravené po dobehnutí pamätné medaile a  ceny v tombole – každý pretekár dostane pri registrácii tombolový lístok.

Registrácia prebehne v Obecnom úrade obce Modrovka od 7:30 do 9:30. Online prihlasovanie trvá do 24. júna na horskybeh.sk a nájdete tam mapku trate a propozície.

Preteky sa konajú pri príležitosti 860 písomnej zmienky o obci Modrovka za podpory Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Text: Janka Beňačková. Ilustr. Foto: Martin Palkovič