Beethoven v Dolnej Krupej: Sonátou mesačného svitu vyvrcholí popoludnie plné zážitkov

V anglickom parku pri klasicistickom kaštieli sa rozozvučia tóny diel svetoznámych autorov v podaní špičkových interpretov. Koncertu komornej hudby budú predchádzať komentované prehliadky i ochutnávka medoviny. Tretí ročník podujatia Rozárium hudby bude Dolná Krupá hostiť v sobotu 9. septembra 2023. Vstupenky sú v predaji cez krajzazitkov.sk.

Sonáta na spôsob fantázie preslávená ako Sonáta mesačného svitu. Aj táto obľúbená klavírna kompozícia je spojená s parkom v Dolnej Krupej. Práve tam sa podľa mnohých indícií Ludwig van Beethoven stretával s mladou grófkou Giuliettou Guicciardi. Zoznámili sa vďaka členom šľachtického rodu, ktorí z Dolnej Krupej spravili vychýrené aristokratické sídlo. Hovorilo sa o ňom, že je „triumfom umení a vied, ktorý ovenčuje vznešený rod Brunsvikovcov.“

Umenie sa do anglického parku pri známom kaštieli vráti opäť vďaka podujatiu Rozárium hudby. Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj spolu s partnermi pripravili pre návštevníkov pestrý program pozostávajúci z komentovaných prehliadok a návštevy rozária v areáli Medolandie, ktoré nadväzuje na tradíciu založenú grófkou Máriou Henrietou Chotekovou.

„Quasi una fantasia. To je podtitul tretieho ročníka Rozária hudby, ktorého vrcholom bude Sonáta mesačného svitu. Slávnej klavírnej kompozícii dal Ludwig van Beethoven názov Sonata quasi una fantasia – Sonáta na spôsob fantázie a venoval ju mladučkej Giuliette Guicciardi. Okrem hodnotného zážitku v podobe koncertu čaká účastníkov aj objavovanie destinácie cez komentované prehliadky. Našim cieľom je ukázať Dolnú Krupú so všetkými jej zaujímavosťami a tajomstvami, “ priblížila Katarína Rohaľová z KOCR Trnavský kraj.

Súbor špičkových umelcov, ktorí budú hudbu svetoznámych skladateľov interpretovať, doplní srbský klavirista Alexandar Serdar – laureát viacerých medzinárodných ocenení a spolupracovník známych dirigentov. Práve on zahrá Sonátu mesačného svitu a spolu s uznávaným violončelistom Jozefom Luptákom sa predstaví aj v skladbe bratislavského rodáka a Beethovenovho priateľa Johanna Nepomuka Hummela pre violončelo a klavír.

Súčasťou podujatia budú komentované prehliadky, ktoré sa začnú už o 13.00. Obľúbený sprievodca Slavomír Dzvoník oblečený v historickom kostýme bude hovoriť o histórii i tajomstvách anglického parku, aj o samotnom kaštieli.

„Dolná Krupá je skrytý klenot nielen Trnavského kraja, možno aj celého Slovenska. V obci nájdete viacero úžasných miest, ktoré sú poprepájané históriou a krásnymi legendami. Výsledkom je skvelý príbeh, ktorého jadrom je práve kaštieľ – pýcha vidieckeho klasicizmu, ktorú nechal postaviť jeden z najvplyvnejších mužov rakúsko-uhorskej monarchie,“ povedal Slavomír Dzvoník z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Ďalšou časťou popoludňajšieho programu je komentovaná prehliadka Vily Apimed, Medovej veže a podzemia spojená s ochutnávkou medoviny. Medolandia s anglickým parkom pri kaštieli priamo susedí. Pýši sa aj najväčším súkromným rozáriom, v ktorom tento rok vysadili jubilejnú 250 odrodu. Mnohé z nich vyšľachtila Mária Henrieta Choteková. V reštaurácii, ktorá nesie jej meno, si na svoje prídu aj milovníci dobrého jedla. Zážitok z tohto špeciálneho popoludnia umocní pohár medového frizzante, ktoré bude podávané pred koncertom.

Časový harmonogram podujatia:
12.00 Otvorenie Rozária hudby 2023
13.00 – 18.00 Zážitkový program (komentované prehliadky, prechádzka v Rozáriu grófky Chotekovej, možnosť občerstviť sa v areáli Medolandie):
13.00 prvý blok prehliadok
14.30 druhý blok prehliadok
16.00 tretí blok prehliadok
18.00 Rozhovory o hudbe
18.30 Večerný koncert komornej hudby
Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) Septeto Es dur, op. 20 pre klarinet, lesný roh, fagot, husle, violu, violončelo a kontrabas
Johann Nepomuk Hummel (1778 – 1837)
Oberons Zauberhorn, op. 116 (upr. pre violončelo a klavír), výber
Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) Klavírna sonáta č. 14 cis-mol „Quasi una fantasia“, op. 27 č. 2 („Sonáta mesačného svitu“)
20.00 Ukončenie Rozária hudby 2023

Účinkujúci:
Aleksandar SERDAR (SRB), klavír
Jozef LUPTÁK, violončelo
Peter BIELY (SK/ES), husle
Branislav DUGOVIČ, klarinet
Peter KAJAN, fagot
Martin NOVÁK (ČR), lesný roh
Martin RUMAN, viola
Robert VIZVÁRI, kontrabas

Vstupenky:

Premium – základný 24 € / zľavnený (dieťa od 6 do 15 rokov, senior nad 65 rokov, ZŤP) 20 €
V cene je zahrnuté:
– prehliadka areálu parku kaštieľa so sprievodcom
– prehliadka Vily Apimed, Medovej veže a podzemia spojenú s ochutnávkou medoviny
– prechádzka po Rozáriu grófky Márie Henriety Chotekovej
– prehliadka Beethovenovho domčeka
– atmosféra neobyčajného večerného koncertu v parku kaštieľa

Štandard – základný 18 € / zľavnený (dieťa od 6 do 15 rokov, senior nad 65 rokov, ZŤP) 14 €
V cene je zahrnuté:
– prechádzka po Včeláriu a Rozáriu grófky Márie Henriety Chotekovej spojená s ochutnávkou medoviny
– prehliadka Beethovenovho domčeka
– atmosféra neobyčajného večerného koncertu v parku kaštieľa

Lístky na podujatie je možné zakúpiť v predpredaji cez web stránku krajzazitkov.sk.

Zdroj: Tlačová správa – KOCR Trnavský kraj