Beckov sa zmení na HRAdisko, pripravuje aj letné kino

Už počas najbližšieho víkendu sa budú môcť deti zahrať na hrade Beckov niektoré z vybraných stolových hier. Na podujatí s názvom HRAdisko bude viac ako 35 hier a nudiť sa nebudú žiadne vekové kategórie. Výber žánrov je skutočne pestrý. Od súťažných, cez vedomostné a logické až po fantasy a strategické hry.

Po dvoch rokoch sa na hrad Beckov vracia opäť večerné letné kino pod názvom Hradný biograf. Romantické priestory hradnej zrúcaniny vo večerných hodinách zabezpečia jedinečný zážitok z pozerania akéhokoľvek filmového predstavenia.

Na hrade Beckov sa bude počas leta 2018 premietať viacero filmov. Prvý je naplánovaný na piatok 29. júna – ide o slovenský film Piata loď, ktorý osobne predstaví režisérka Iveta Grógová. Kino začína o 21:00 h.

Ukončenie školského roku a začiatok prázdnin oslávi hrad Beckou historickou témou. V sobotu 30. júna to bude najskôr podujatie Víkend s renesanciou, kde sa návštevníci dozvedia ako to na hrade vyzeralo v časoch, keď ho vlastnil šľachtický rod Bánffiovcov. Obdobie poznačené ohrozením tureckými vpádmi, ale aj prestavbami hradu a zábavami, predstaví skupina historického šermu Fringia z Bratislavy.

Nedeľa je netradičný čas na svadbu, no na Beckove sa do pozornosti dáva, že gróf Esterházy sa na hrade bude ženiť, práve v tento deň a to 1. júla (Šľachtická svadba na hrade Beckov). Podujatie zobrazuje historickú svadbu. Prezentuje unikátne okamihy našej histórie v tej najkomplexnejšej forme. Vďaka svojej pútavosti, autenticite prevedenia a interaktívnosti dokáže zaujať všetky vekové kategórie divákov. Návštevníkom bude umožnené stať sa súčasťou tejto udalosti a zoznámiť sa s dobovou módou, tradíciami, hudbou a tancami, zažiť pravú šľachtickú zábavu, spojenú s hodovaním, ale aj prejavmi moci vo forme šermiarskych stretov a čestných delostreleckých sálv.

Už po štvrtýkrát sa na Beckove rozozvučia kovadliny, rozhoria plamene vyhní a ožije staré kováčske remeslo v rámci podujatia Dni kováčskych majstrov (7.-8. júla). Príďte sa presvedčiť, že tradícia kováčstva nevymrela, že žiara ohňa a plastickosť železa stále dokáže učarovať mnohým.

Na úspechy predchádzajúcich ročníkov nadviažeme i v roku 2018. Budete mať opäť možnosť sledovať pri práci majstrov kováčov zo Slovenska i Moravy, ktorí vytvoria spoločné dielo – sochu vojvodu Stibora zo Stiboríc.

Spoločné dielo v tomto roku je symbolické, k 630. výročiu darovania hradu Beckov práve vojvodovi Stiborovi. Kráľ Žigmund Luxemburský vydal darovaciu listinu na hrad a panstvo Beckov 16. júla roku pána 1388 pre svojho najvernejšieho rytiera Stibora zo Stiboríc za verné služby a oddanú podporu.
Počas kováčskych dní na hrade Beckov sa môžete na vlastné oči presvedčiť, že i dnes majú kováčsky majstri šikovné ruky.

Zdroj: Tlačová správa/Hrad Beckov