Bažant Kinematograf zavíta do Piešťan v júli, pozrite si program

Do slovenských miest tento rok vyrazí iba jeden retroautobus, ale Piešťany navštívi hneď dvakrát – v úvode aj v závere svojej prázdninovej cesty. Premietať bude na tradičnom mieste – v mestskom parku pri Hudobnom pavilóne.

„Rok 2020 priniesol do našich životov veľa zmien, ktoré neobišli ani projekt Bažant Kinematograf. Jeho 18. ročník sa uskutoční v mierne upravenej, skromnejšej verzii. Sme však veľmi radi, že obľúbený zelený filmový retroautobus ŠKODA RTO môže predsa len od 1. júla do 15. septembra navštíviť 17 slovenských miest s kolekciou štyroch vynikajúcich slovenských a českých filmov. Náš verný generálny partner Zlatý Bažant totiž pri kultúre a pri nás stojí nielen v dobrých časoch, ale aj v tých ťažších,“ informovali organizátori prostredníctvom tlačovej správy.

Pod letnou oblohou si diváci tento rok môžu pozrieť filmy Loli paradička (r. Richard Staviarsky, Víťo Staviarsky), Posledná aristokratka (r. Jiří Vejdělek), Vlastníci (r. Jiří Havelka) a Cez prsty (r. Petr Kolečko), ktorým sa 18. sezóna premietanie pod holým nebom otvorí 1. júla v Trnave.

Hneď druhou zastávkou retroautobusu budú Piešťany, do ktorých sa Bažant Kinematograf vráti aj na konci svojej púte po Slovensku vďaka Medzinárodnému filmovému festivalu Cinematik.

„Máme veľké šťastie, že náš projekt letných projekcií českých a slovenských filmov pod holým nebom má už od svojho vzniku silného a zodpovedného partnera, ktorý za ním stojí v dobrých aj horších časoch. Tento rok to len potvrdil,“ povedala koordinátorka projektu Bažant Kinematograf Ľubica Orechovská a dodala: „Tento rok totiž ukázal aj ďalšiu smutnú vec, že mestá a obce na Slovensku majú na kultúrne podujatia v rozpočtoch žalostne málo prostriedkov, ba dokonca i veľkú nulu, a za naše projekcie sú vďační.“

Bažant Kinematograf bude v Piešťanoch premietať tieto filmy (začiatok je vždy o 21.30 h):

5. júla Cez prsty

Hlavnými hrdinkami novej komédie Petra Kolečka sú „parťáčky“ Linda a Pavla, profesionálne športovkyne, ktoré plážovému volejbalu obetujú takmer všetko. No zároveň sú to dospelé ženy, ktoré by chceli mať aj nejaký súkromný život. Mladšej Pavle tak trochu začínajú tikať biologické hodiny a s priateľom Hynkom chce čo najskôr otehotnieť. To staršia, slobodná a bezdetná Linda nechápe. Zvlášť vo chvíli, keď sa im podarilo kvalifikovať sa na majstrovstvá Európy. Všetko však zamotá svojrázny správca ihriska Jíra so zaujímavou minulosťou, ktorý sa rád obklopuje ženami. Film prináša osobitý humor a netradičné vtipné dialógy.

6. júla Loli paradička

Romantická tragikomédia o láske dvoch „nešťastníkov“ z východného Slovenska. Keď sa jarmočný predavač cukroviniek Milan dozvie, že Veronka ukradla dva turecké medy, pretože bola hladná, zľutuje sa nad ňou a kúpi jej obed. Veronka sa chce Milanovi odvďačiť a ponúkne sa mu za predavačku do stánku. Medzi oboma to zaiskrí a po búrlivej noci v lacnej ubytovni na okraji mesta sa do seba zaľúbia a začnú si plánovať spoločný život. Veronke pritom neprekáža, že Milan nemá nohu. Milanovi zasa nevadí, že Veronka je Rómka. Prijme však takúto „nekonvenčnú“ dvojicu aj spoločnosť? Podarí sa Milanovi a Veronke obhájiť svoju lásku? Smiešno-smutný príbeh plný dramatických zvratov a humorných dialógov o nádeji a trpkosti života uviedol Bažant Kinematograf minulý rok v premiére na Magio pláži. Film vznikol v malej produkčnej spoločnosti otca a súrodencov Staviarskych.

7. júla Vlastníci

„Komédia pre tých, čo to nezažili. Dráma pre tých, ktorí tým žijú,“ takto tvorcovia charakterizujú svoj film. Jeho hrdinami sú totiž práve vlastníci bytov v staršom činžovom dome, ktorí sedia na domovej schôdzi a pokúšajú sa o nemožné – vyriešiť vo vzájomnej zhode problémy týkajúce sa správy ich domu… Sú medzi nimi rojkovia konajúci v prospech celku, vypočítaví prospechári či rafinovaní manipulátori, ale aj ľudia stratení v pocitoch vlastnej bezvýznamnosti. Pani Záhradková s manželom chcú dom zachrániť , pani Roubíčková pedantne priebeh schôdze kontroluje a pani Horvátová zasa všetko iniciatívne komentuje. Pani Procházková hľadá spôsob ako svoj majetok čo najlepšie zveľadiť, pán Nitriansky túži po podkroví a pán Švec na schôdzi len zastupuje mamičku. Pán Kubát dôsledne sabotuje každé rozhodnutie a v úzadí číhajú ešte bratia Čermákovci… A títo všetci sa musia dohodnúť. Z dvanástich nominácií na Českého leva film premenil tri – za najlepší scenár pre Jiřího Havelku a za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej a vedľajšej úlohe (Tereza Ramba, Klára Melíšková).

8. júla Posledná aristokratka

Rodený Newyorčan Frank zdedil po svojich šľachtických predkoch starobylé rodové sídlo – zámok Kostka. Potomok emigrantov sa tak po viac ako štyridsiatich rokoch chystá s dcérou Mariou a temperamentnou manželkou Vivien na veľký návrat do Čiech. Čerství aristokrati poznajú niekdajšiu vlasť a zámocký život len z dávneho rozprávania príbuzných, a preto ich miestne pomery a česká realita mierne zaskočia. Zámok nájdu v stave pozvoľného rozkladu a mimo akéhokoľvek spoločenského diania. Jedinými stálymi obyvateľmi Kostky sú kastelán Josef, gazdiná pani Tichá a hypochondrický údržbár Krása. Kým personál postupne precitá z mátožného spánku porevolučných 90. rokov, Frank s rodinou stoja pred ťažkou voľbou: predať rodinné sídlo a vrátiť sa do Ameriky alebo sa pokúsiť zámok Kostka zachrániť? Film vznikol podľa rovnomenného knižného bestsellera Evžena Bočka a získal dve nominácie na Českého leva (najlepšia scénografia a kostýmy).

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič Zdroj: Tlačová správa Bažant Kinematograf