Basketbal: Ženská reprezentácia odštartuje prípravu na ME v Piešťanoch

Slovenská­ basketbalová reprezentácia žien odštartuje v pondelok 10. mája v Piešťanoch spoločnú prípravu na Majstrovstvá Európy v Španielsku a Francúzsku. Na päťtýždňový prípravný cyklus hlavný tréner národného družstva Juraj Suja nominoval 15 hráčok.

„Teším sa, že zase budeme spoločne pracovať a naše úsilie bude mať vyvrcholenie na európskom šampionáte, kam bolo našim cieľom z kvalifikácie postúpiť. Do Valencie samozrejme pôjdeme s určitými ambíciami a chceme sa čo najlepšie pripraviť, aby sme boli na majstrovstvách Európy konkurencieschopní,“ uviedol reprezentačný tréner Juraj Suja.

Základ nominácie tvoria hráčky, ktoré úspešne zvládli kvalifikáciu a vybojovali postup na Majstrovstvá Európy. Citeľnou stratou je absencia Angeliky Slamovej, stabilnej členky užšieho kádra. Hráčka poľského tímu Arka Gdyňa nedávno podstúpila operáciu kolena a čaká ju niekoľkomesačná pauza. Zdravotné problémy tiež vyradili aj Michaelu Balážovú z Young Angels Košice.

„Sme veľmi radi, že sa Slovenskej Basketbalovej Asociácii podarilo zabezpečiť prípravu podľa našich predstáv. Pevne dúfam, že toto obdobie zvládneme s okruhom pätnástich hráčok, ktoré sme si vybrali a budú sa nám vyhýbať zdravotné problémy. Už teraz nás mrzí strata Angeliky Slamovej, no verím, že ju hráčky v nominácii dokážu zastúpiť. Vzhľadom na aktuálne pravidlá FIBA s nami do Valencie odcestuje 14 hráčok, z ktorých deň pred prvým zápasom určíme finálnu dvanástku,“ vyjadril sa k nominácii tréner ženskej reprezentácie Juraj Suja.

Vedenie ženskej reprezentácie si za centrum prípravy zvolilo opäť Piešťany, kde sa budú počas piatich týždňov reprezentantky pripravovať v režime „bubliny“.

„Prípravu v Piešťanoch absolvujeme už po niekoľký raz a vždy sa sem radi vraciame. Máme pred sebou dôležité obdobie, ktoré vyvrcholí účasťou na európskom šampionáte, takže sme stavili na istotu a prostredie, ktoré poznáme. Piešťany ponúkajú kvalitné podmienky na prípravu, či už z hľadiska športového zázemia, ubytovania i regenerácie.  Vďaka fungujúcej spolupráci s OOCR Rezort Piešťany a jeho členmi je o nás, či našich súperov, vždy dobre postarané,“ priblížil organizáciu prípravy manažér reprezentácie Tomáš Horký.

Počas prípravného obdobia pred európskym šampionátom odohrajú basketbalové reprezentantky šesť zápasov. Najskôr ich v termíne 27. – 29. mája čaká domáci turnaj v Piešťanoch za účasti Slovinska a Poľska. Následne sa predstavia v chorvátskom Splite proti domácemu výberu (4.6.) a Grécku (5.6.). Generálkou na Majstrovstvá Európy bude dvojzápas v Prahe proti Česku 10. – 11. júna. Do dejiska šampionátu v španielskej Valencií odletí slovenská výprava v pondelok 14. júna.

„Všetko ide o kvalitných súperov. S výnimkou Poľska sa všetci naši protivníci predstavia na ME, takže budú v plnej príprave a v najsilnejšom možnom zložení. Určite nás pred šampionátom dostatočne preveria,“ dodal na margo súperov v prípravných zápasoch Juraj Suja.

Slovenské basketbalistky sa na júnových majstrovstvách Európy v Španielsku a Francúzsku stretnú v základnej A-skupine vo Valencii  postupne so Švédkami (17.6.) , Bieloruskami (18.6.) a domácimi Španielkami (20.6.). Slovenky sa na podujatí predstavia opäť po štyroch rokoch. Majstrovstvá Európy sa budú hrať 17.-27. júna. Na 38. ročníku turnaja sa predstaví 16 družstiev. Zo štyroch skupín postúpi víťaz priamo do štvrťfinále a ďalšie dva tímy do 1. kola vyraďovacej časti.

Zdroj: Tlačová správa – Slovenská basketbalová asociácia