Basketbal: V úvode majstrovstiev Európy si zmerali sily favoriti

Európsky šampionát basketbalistov do 18 rokov v Bratislave a Piešťanoch má za sebou prvý hrací deň. Úvodné zápasy priniesli očakávané víťazstvá favoritov, ale aj viaceré prekvapenia.

A-skupina (Piešťany)

Vstup do turnaja nevyšiel Nemcom, ktorí nezachytili úvod duelu proti Turecku a napriek zvýšenej v snahe v druhom polčase už manko nedokázali dohnať. „Turci boli v konečnom zúčtovaní lepší, to treba priznať. Bol to náš prvý zápas na podujatí a najmä v úvode to bolo vidieť. Chlapci však nezložili zbrane, bojovali, takže máme na čom stavať do ďalších zápasov,“ povedal tréner Nemecka Harald Stein po prehre 61:70.

Rusko potvrdilo úlohu favorita a Čiernu Horu zdolalo po výsledku 81:71. Lídrom zbornej bol s 15 bodmi Aleksandr Eršov, Dmitrj Chaldejev pridal 14 bodov a 9 doskokov. Na úspech Balkáncov nestačilo ani 27 bodov Marka Šimonoviča.

B-skupina (Piešťany)

Taliani nemali problémy s Ukrajinou a po výhre 69:52 si zapísali do tabuľky prvé dva body. Šláger skupiny sa hral večer, v súboji dvoch ašpirantov na celkový triumf si zmerali sily Srbi a Španieli.

Lepšie začali Srbi, ktorí viedli 19:8 i 26:10. Hráči z Pyrenejského polostrova však otočili duel v druhom polčase a napokon triumfovali 76:70.

„Začali sme nešťastne, v prvej štvrtine sme súperovi dovolili nastrieľať 26 bodov. To bolo veľmi zlé
z našej strany, súper dal kvôli našej zlej obrane veľa ľahkých košov. Potom sme sa zlepšili, najmä na doskoku. V konečnom zúčtovaní sme mali o 19 doskokov viac ako Srbsko. Zlepšená obrana v druhom polčase bola základom nášho víťazstva,“ hodnotil dôležitý triumf kouč Španielska Joaquin Prado.

Šampionát pokračuje v nedeľu 30. júla 2017 týmito zápasmi:

13.30 h Turecko – Rusko
15.45 h Taliansko – Srbsko
18.00 h Španielsko – Ukrajina
20.15 h Čierna Hora – Nemecko

Text: Tlačová správa