Basketbal: Tréner Čajok: Chceme fanúšikom dopriať dva domáce zápasy

Vyvrcholenie basketbalovej extraligy žien sa nezadržateľne blíži. Už v sobotu odštartuje finálová séria medzi Piešťanskými Čajkami a MBK Ružomberok úvodným stretnutím v Koniarni. Ružomberok a Piešťany nastúpia vo finále proti sebe po prvýkrát v histórii. Ružomberčanky sú 11-násobným šampiónom Slovenska, Čajky sa z takéhoto úspechu ešte neradovali.

Piešťany sú vo finále po štvrtý raz za posledných päť rokov. Vlani v boji o titul chýbali, keď získali bronz po víťazstve nad Šamorínom. Trikrát predtým si o zlato zahrali s Good Angels Košice, no zakaždým prehrali 0:3 na zápasy a museli sa uspokojiť len s titulom vicemajstra Slovenska. „Mame veľkú motiváciu zabojovať o extraligový titul. Náš súper ma veľkú kvalitu na ihrisku i na lavičke a má pred sériou priaznivejšie vyhliadky. Ale je to finále play-off, šport, v ktorom je možné veľakrát čokoľvek,“ povedal pred začiatkom finálovej série s Ružomberkom tréner Čajok Richard Kucsa.

Družstvo z Liptova je papierovým favoritom a od začiatku sezóny aj hlavným ašpirantom na titul. Čajky však majú rovnaké odhodlanie pobiť sa o extraligový triumf a rozhodne nedajú svojim súperkám nič zadarmo. „Pozícia menšieho favorita môže byt výhodná, ale aj nemusí. Ružomberok je favoritom z pohľadu umiestnenia počas sezóny a najmä z doterajších výsledkov našich vzájomných zápasov. Ale kto chce dvíhať trofej pre víťaza ligy, musí získať v sérii tri výhry. Všetko je otvorené,“ pokračoval R. Kucsa.

Čajky sa s Ružomberkom v tejto sezóne stretli niekoľko krát, dokázali s ním hrať aj vyrovnané stretnutia a dokonca sú jedinými tímom, čo Ružu v extralige zdolali. Čo bude dôležité, aby s nimi dokázali držať krok aj vo finále extraligy? „Najviac kľúčová bude koncentrácia na náš vlastný tímový výkon v zápasoch. Družstvá sa už poznajú pomerne dobre, takže momentálna športová forma, vôľa a detaily budú absolútne dôležité,“ doplnil Kucsa.

Finálová séria je vyvrcholením extraligovej sezóny 20118/2019 a očakáva sa, že zápasy v Ružomberku a v Piešťanoch bude sprevádzať výborná atmosféra so zaplnenými hľadiskami. „Tešíme sa na atmosféru, ktorú vedia diváci vytvoriť v Piešťanoch a rovnako v Ružomberku. Bude radosť hrať a byť súčasťou pravej finálovej športovej atmosféry so všetkým, čo k tomu patrí. Naši fanúšikovia nám pomáhajú svojim fandením v priebehu celej sezóny a veľmi by som si želal, aby sme im dopriali vo finále dva domáce zápasy,“ zakončil tréner piešťanských basketbalistiek.

V aktuálnom ročníku už obe družstvá jednu trofej získali. Ružomberok ovládol Slovenský pohár, Čajky triumfovali v Stredoeurópskej lige CEWL. Kto pridá do klubovej vitríny najcennejšiu slovenskú trofej? O tom rozhodnú najbližšie týždne.

Rozpis zápasov finálové série:

13.04. o 18:30 MBK Ružomberok – Piešťanské Čajky
17.04. o 18:00 Piešťanské Čajky – MBK Ružomberok
20.04. o 17:00 MBK Ružomberok – Piešťanské Čajky
24.04. Piešťanské Čajky – MBK Ružomberok – prípadný 4. zápas
27.04. MBK Ružomberok – Piešťanské Čajky – prípadný 5. zápas

Text: piestanskecajky.sk Foto: Martin Palkovič