Basketbal: Sesterský súboj vyhrala Terézia, Čajky porazili Good Angels

Piešťanské Čajky zakončili základnú časť basketbalovej extraligy skvelým víťazstvom. V stredajšom stretnutí dokázali na domácej palubovke Diplomat arény zdolať Good Angels Košice 72:66. V zápase sa proti sebe postavili aj sestry Páleníkové (na snímke vľavo Terézia a vpravo Marta).

Úvod prvej štvrtiny sa niesol v duchu bodových sérií oboch tímov. Najskôr domáce zaznamenali 7-bodovú, na ktorú Košičanky odpovedali 7-bodovou, potom opäť chvíľku potiahli pílku Čajky a pridali 5 bodov v rade, no hosťujúci tím sa zahanbiť nenechal a strelil 7-bodov po sebe. Následne Piešťanom zvlhol pušný prach a aj preto východniarky vyhrali otváracie dejstvo o 10 bodov (18:28).

Už v druhej časti hry sa oba tímy „prepli“ do defenzívnejších módov, aj keď po jej skončení to skôr vyzeralo tak, že úradujúci šampión vypol ten svoj ofenzívny. Začal sa strelecky trápiť, v porovnaní s prvou štvrtinou zaznamenal o polovicu bodov menej a hostiteľky začínali chytať „druhý dych“, čo sa naplno prejavilo po obrátke.

Čajkám stačili zhruba tri minúty tretej štvrtiny na to, aby nielen zmazali 8-bodové polčasové manko (34:42), ale sa aj dostali do vedenia (45:43). V týchto okamihoch hráčky Good Angels nepredstavovali pre ich kôš ani zďaleka takú hrozbu, ako tomu bolo v úvode zápasu, ale aktuálny vicemajster z toho výraznejší bodový odskok pred štvrtým dejstvom nevyťažil (55:51).

Kľúčové však bolo, že mal mierne navrch. Po troch minútach síce na krátku chvíľu vedenie stratil (60:61), no presnými strelami z hranice vymedzenej trojkovým oblúkom si v dôležitých okamihoch dokázal vypomôcť. Do záverečnej minúty vstupoval s 8-bodovým náskokom (69:61), ktorý síce kapitánka Good Angels Zuzana Žirková stiahla na 3 body, no Čajky si už cenné víťazstvo nedali vziať.

Treba povedať, že z hľadiska extraligového vývoja má úspech Piešťan v tejto chvíli skôr psychologický rozmer. Keďže v prvom meraní síl Košičanky doma uspeli 64:50, tak táto prehra o 6 bodov ich o triumf v základnej časti Extraligy žien nepripravila. Dozaista ju však možno považovať za zdvihnutý varovný prst, pretože blížiace sa obdobie bude súbojmi finalistov ostatných troch sezón doslova prešpikované.

Oba tímy si zbrane skrížia tak v extraligovej nadstavbe, ako aj vo štvrťfinále Východoeurópskej ligy, aj keď v tomto prípade sa nateraz nedá vylúčiť, že by sa pre potreby „vyraďovačky“ EEWBL brali do úvahy výsledky našej najvyššej súťaže. No vylúčiť sa nedá ani to, že títo rivali si vzájomný duel zopakujú ešte tento týždeň, avšak iba za predpokladu, že zvládnu sobotné semifinálové súboje Slovenského pohára.

Zdroj: basket.sk/piestanskecajky.sk Foto: Martin Palkovič