Basketbal ME U18: Na záver šampionátu výhra slovenských mladíkov

Slovenskí basketbalisti do 18 rokov obsadili na domácich ME tejto vekovej kategórie 15. miesto. V nedeľňajšom súboji o konečné umiestnenie zdolali v Piešťanoch rovesníkov z Lotyšska 69:57 a súperovi tak oplatili prehru zo základnej skupiny.

Najlepším strelcom tímu kouča Richarda Ďuriša bol 15-bodový Dominik Kubala. Už pred nedeľou bolo jasné, že mladí Slováci zostupujú do B-divízie ME.

Slováci nastúpili so snahou rozlúčiť sa s domácim turnajom aspoň s jednou výhrou. Kouč Ďuriš urobil zmenu v základnej zostave, okrem Kubalu sa do nej vrátil aj Ondruš. Mladí Slováci od úvodu diktovali tempo hry, súpera zaskočili agresívnou obranou a darila sa im aj streľba. Prvú štvrtinu vyhrali 23:17, v druhej išli rýchlo do dvojciferného vedenia. V závere prvého polčasu mierne poľavili v koncentrácii a Lotyšom dovolili stiahnuť manko na rozdiel piatich bodov.

Rozhodujúca z pohľadu konečného výsledku bola tretia štvrtina. Domáci po zmene strán zagresívnili obranu, súpera donútili k chybám a k strelám z ťažkých pozícií. Výsledkom toho bolo iba 12 lotyšských bodov za tretiu štvrtinu. Pred záverečnou častou hry viedli Slováci 58:43 a suverénne kráčali za prvým triumfom na turnaji. Súper z Pobaltia však nezložil zbrane, zabojovali a podarilo sa mu znížiť na 11-bodový rozdiel. Slováci však záver tentoraz zvládli, náskok si už postrážili a na záver ME si zdvihli sebavedomie zaslúženým víťazstvom.

Text: Tlačová správa/SBA Foto: Martin Palkovič