Basketbal – Majstrovstvá Európy U18: Osemfinálové dvojice sú známe

Utorkové záverečné stretnutia v základných skupinách určili na ME basketbalistov do 18 rokov v Bratislave a Piešťanoch zloženie osemfinálových dvojíc. Víťazi týchto duelov postúpia do štvrťfinále (Bratislava), zdolaní budú bojovať v skupine o 9.-16. miesto (Piešťany).

A-skupina (Piešťany)

Výbornú formu potvrdili Turci, ktorí si poradili aj s Čiernou Horou a suverénnym spôsobom vyhrali A skupinu.

Lídrom hráčov z krajiny polmesiaca bol v utorok Ragip Atar, ktorý k 27 bodov pridal aj 9 doskokov. „Kľúčom k výhre bola dnes naša obrana. Hrali sme s veľkou energiou. Súper sa pokúsil dotiahnuť, ale naša defenzíva ho udržala na uzde,“ povedal po zápase Atar.

Nemci síce zdolali Rusov, ale posun v tabuľke im to neprinieslo a v tabuľke skončili na poslednom štvrtom mieste. Rusko sa udržalo na druhej priečke.

B-skupina (Piešťany)

Tabuľka troch tímov musela rozhodnúť o víťazovi B-skupiny, ktorú nakoniec vyhrali Srbi. Španieli totiž prehrali s Talianmi a do osemfinále išli z druhého miesta. Taliani skončili v tabuľke tretí, štvrtú priečku bez výhry obsadila Ukrajina. „Hrali sme agresívne v obrane, pomohlo, že sme si dobre naštudovali ich hru. Je veľmi dôležité, že sme zakončili boje v skupine výhrou, obzvlášť proti silnému tímu ako Španielsko. Pred osemfinále nám to dodá veľa sebavedomia,“ tešil sa taliansky rozohrávač Michele Serpilili.

C-skupina (Bratislava)

Slovinci prekvapili a po výsledku 90:80 zdolali silných Fínov. Výborný výkon predviedol David Kralj, ktorý zaznamenal 32 bodov, 9 doskokov a 5 asistencií. „Dnes sme hrali výbornú defenzívu, ktorá nám dodala sebavedomie aj v útoku. Trafili sme ľahké koše, pretože otvorené pozície pramenili z našej dobrej obrany. Bez spoluhráčov by som takto dobre nezahral, bol to tímový výkon,“ uviedol k výkonu svojho tímu Kralj.

O víťazovi skupiny tak rozhodol večerný zápas Grécko – Litva. Litovčania nadviazali na kvalitný výkon z druhého polčasu súboja proti Slovincom a Grékom nedali žiadnu šancu. Úradujúci vicemajstri Európy tak potvrdili stúpajúcu formu a v boji o účasť v top osmičke ich čakajú Slováci.

D-skupina (Bratislava)

Do utorka nezdolaní Bosniaci nevyužili príležitosť vyhrať skupinu, keď prekvapujúco nestačili na Lotyšsko a prehrali 74:79.

Víťazmi „déčka“ sa tak stali Francúzi. Obhajcovia titulu naplnili úloha favorita a bez väčších problémov zdolali domácich Slovákov. „Prvé miesto v skupine je pre nás dôležité, pretože turnaj sme nezačali dobre a prehrali hneď prvý zápas. Turnaj začína vlastne až teraz, vyraďovacia časť bude veľmi náročná. Chceme sa naďalej zlepšovať a ísť čo najďalej,“ povedal po výhre nad Slovenskom rozohrávač Francúzska Ludovic Beyhurst.

Sumár 3. hracieho dňa

A-skupina (Piešťany)
Čierna Hora – Turecko 74:85
Nemecko – Rusko 69:67

B-skupina (Piešťany)
Srbsko – Ukrajina 72:63
Taliansko – Španielsko 68:61

C-skupina (Bratislava)
Fínsko – Slovinsko 80:90
Grécko – Litva 61:81

D-skupina (Bratislava)
Lotyšsko – Bosna a Hercegovina 79:74
Francúzsko – Slovensko 68:54

Osemfinálové dvojice:
13.30 Turecko – Ukrajina (Piešťany), Bosna a Hercegovina – Slovinsko (Bratislava)
15.45 Španielsko – Čierna Hora (Piešťany), Francúzsko – Fínsko (Bratislava)
18.00 Srbsko – Nemecko (Piešťany), Litva – Slovensko (Bratislava)
20.15 Rusko – Taliansko (Piešťany), Grécko – Lotyšsko (Bratislava)

Text: Tlačová správa/SBA