Basketbal: Ide do tuhého! Štartuje semifinále play-off Piešťanské Čajky – Young Angels Košice

Už v sobotu 26. marca štartuje v piešťanskej Diplomat aréne semifinálová séria Niké Extraligy Žien medzi Piešťanskými Čajkami a Young Angels Košice. Čajky tak majú po finálovom turnaji EWBL pred sebou ďalšiu výzvu – vybojovať postup do finále.

Piešťanské Čajky skončili po nadstavbovej časti na druhej priečke a majú tak v semifinálových súbojoch výhodou domáceho prostredia. Semifinále play-off sa už hrá na tri víťazné zápasy a postupujúceho môžeme spoznať najskôr 2. apríla, v najneskoršom možnom prípade 9. apríla.

„Čaká nás ťažká séria s Košicami. Ide o tím, ktorý je postavený okolo troch Američaniek so šikovnými mladými Slovenkami, ktoré vedia hrať basketbal. Máme výhodou domáceho prostredia, čo je určite dôležité, ale nemôžeme sa na to spoliehať. Musíme byť koncentrovaní v každom zápase, no my sa momentálne sústredíme len na sobotný duel, ktorý je pre nás v tomto momente najdôležitejší. Musíme hrať s energiou, dodržiavať stanovené princípy a nepúšťať sa do nejakého divokého basketbalu, čo by sa nám mohlo vypomstiť. Verím, že to zvládneme aj keď to bude veľmi náročné,“ povedal pred začiatkom semifinálovej série tréner Piešťan Peter Jankovič.

Atraktívnosť semifinálovej série umocňuje fakt, že po nadstavbovej časti majú oba tímy vyrovnanú vzájomnú bilanciu, keďže Čajky dokázali Košice zdolať v základne časti 70:69, 65:62, no v nadstavbovej časti „prvej štvorky“  však v oboch zápasoch Piešťanky prehrali  74:75, 52:62. V piatom vzájomnom zápase, ktorý sa uskutočnil v semifinále Slovenského pohár zvíťazili piešťanské basketbalistky 82:73 a tohtoročná vzájomná bilancia je tak mierne naklonená v ich prospech 3:2.

Najväčšia sila košického tímu tkvie v amerických legionárkach, ktorými majú Young Angels obsadené kľúčové posty.  Krídelníčka Higgins produkuje v priemere 18 bodov na zápas a pridáva 8 doskokov, pivotka Fluker 16 bodov a 10 doskokov. Kvalitu na rozohrávke popri mladej Eme Rodákovej ešte v nadstavbovej časti zvýšila posila Jewett-Gilles.

Špeciálny náboj bude mať semifinálová séria pre trénera Piešťanských Čajok Petra Jankoviča, rodáka z Košíc, ktorý v minulosti úspešne viedol Good Angels. Teraz vedie košický tím jeho bývalý asistent Radko Dvořščák. „V Košiciach som prežil krásne roky spojené s úspešnou érou Good Angels. Vždy si to budem vážiť a v dobrom na to spomínať. To je však už história. Teraz stojím na lavičke Piešťanských Čajok a spravím všetko preto, aby som s mojím tímom postúpil do finále,“ dodal kouč Čajok.

Ten už žiaľ nebude môcť do konca sezóny počítať s krídelníčkou Dominikou Rusiňákovou, ktorá po zranení na Slovenskom pohári podstúpila artroskopiu kolena.

Oproti minulému ročníku, kedy sa play-off hralo bez divákov už nič nebráni tomu, aby zápasy play-off mohli sledovať zaplnené tribúny. V Piešťanoch to znamená, že v Diplomat aréne môže byť plná kapacita 1000 fanúšikov, len s povinnosťou prekrytia horných dýchacích ciest. Vstupenky v hodnote 3,00 € budú v predaji v sobotu od 16:30 hod v pokladni Diplomat arény. Priamy prenos stretnutia bude vysielať Niké TV.

Rozpis zápasov semifinálovej série play-off:
26.03.2022 Piešťanské Čajky – YOUNG ANGELS Košice 18:00 hod.
30.03.2022 YOUNG ANGELS Košice – Piešťanské Čajky 19:00 hod.
02.04.2022 22. Piešťanské Čajky – YOUNG ANGELS Košice 18:00 hod.
06.04.2022 YOUNG ANGELS Košice – Piešťanské Čajky 19:00 hod. / prípadný 4. zápas
09.04.2022 Piešťanské Čajky – YOUNG ANGELS Košice 18:00 hod. / prípadný 5. zápas

Text: piestanskecajky.sk

Foto: Laco Duračka